點解個個南亞人都叫khan Mohammed?

19 回覆
8 Like 0 Dislike
等於港女叫嘉欣
And Singh
你香港夠多維威偉啦
仲有Manish
Ali
我估 Khan 呢個名係印巴穆斯林對巴布爾嘅致敬

巴布爾建立嘅蒙兀兒國喺波斯語就係解蒙古,佢本人就係帖木兒嘅後代
Cant
「汗」源自歐亞草原游牧民族頭銜「汗」的一個姓氏。最早為柔然人所用,後被南亞的伊斯蘭酋長廣泛使用。

「汗」是中亞和南亞的穆斯林民族中的常見姓氏,是全世界人口最多的姓氏之一,該姓氏在亞洲有大約1200萬,而在全世界有大約2400萬人口。
大姓
Singh係所有錫刻男人都會用
皈依伊斯蘭唔一定係突厥化,但突厥化蒙古人就一定係皈依伊斯蘭

四大汗國就係蒙古統治階層改宗伊斯蘭教,帖木兒就係突厥化蒙古人出身建立以自己為命嘅帝國統治波斯,根本成個草原就算喺文化上已經同泛靈信仰拜長生天嘅蒙古人已經冇乜關係,有野心嘅突厥人依然會努力證明自己係內亞草原嘅主宰,而巴布爾征服咗印度斯坦成為雅利安人嘅皇帝都不忘用蒙古嘅名義為自己國土命名
正如點解D恐怖份子都係叫穆罕默德
香港男人都叫陳家俊
之前叫deliveroo 定唔知ubereat 送果條友叫mohammed salah 我第一眼睇仲以為佢full time 外賣師 part time 踢英超 近排發現原來佢好似真係
香港ching chong都係Lee Chan Wong咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞