星島:郭卓堅被法援署拒絕批出法援

112 回覆
11 Like 190 Dislike
唔識法律
但我唔明點解係point,啫係你要係難民先可以為難民發聲
點解我唔可以見到錯既野就出聲?
無打針入唔到法庭
有d人就打齊3針然後做網上零針去拎存在感,佢就打齊3針都幫d零針人爭取,真係高下立見
會唔會法官/法官屋企人未打
無敵
出聲可以, 等於黃世柒老燒同大總統, 日日出聲發聲都得

但唔係出庭以受影響既相關人士身份做JR囉

他朝有日, 連登比人封, 我地呢D甩左P牌既人士, 就可以考慮JR啦

P牌或者買ACC既5毛就唔應該得
但之前報導話佢冇免針紙入唔到,有d亂
屌佢老母我地夾錢
我就係唔明囉
啫係政府立例沒收所有鬼佬資產
唔係鬼佬係唔可以JR佢個決定,真心痴線
咁有錢仲洗鬼要法援
政府屌你就得,你屌番政府就要畀錢
Coleman J一定啱?
Department of joke
你可以出聲, 但你要話你既生活, 都受到鬼佬被沒收資產而深受其害就得
代表公眾利益? 不過應該有更適合的人可以申請JR

"不過,若申請人在覆核事宜中沒有個人利益,但聲稱是代表公眾利益而提出覆核。法庭決定是否受理時,會整體考慮議題的重要性、有沒有其他人更適合提出申請等多個因素。"

"例子:2015 年,「長洲覆核王」郭卓堅,曾提出覆核挑戰新界「丁屋政策」的合法性。終審法院於 2021 年裁定,郭作為香港永久居民,有資格提出覆核,因為「丁屋政策」涉及土地資源運用,關乎公眾利益。另一原因是,雖然丁屋政策更直接影響可擁有「丁權」的人,但他們是政策下的既得利益者,大多不會提出挑戰。(註:郭的覆核申請在原訟庭聆訊時一度小勝,部份政策被裁定不合憲。案件上訴至終審法院,政府最終勝訴,丁屋政策維持不變。)"

source: https://thewitnesshk.com/%E6%B3%95%E5%BE%8B101-%E7%94%9A%E9%BA%BD%E6%98%AF%E5%8F%B8%E6%B3%95%E8%A6%86%E6%A0%B8/#%E8%AA%B0%E6%9C%89%E8%B3%87%E6%A0%BC%E6%8F%90%E5%87%BA%E8%A6%86%E6%A0%B8%EF%BC%9F
180日中過又冇打針先得
即係其他係輸打贏要?
肛肉寬吠兩聲就得
政策、法律,apply to 所有香港人,點樣唔係相關人士?
係咪可以申請法援JR佢「相關人士」呢個定義?
本身都預咗,法援唔會再俾錢港豬反鳩正苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞