「急」Deloitte vs DBS bank

59 回覆
74 Like 14 Dislike
好撚hyper,成日響LinkedIn 出post自讚自己公司,好proud of自己份工咁

但一問身邊有冇frd用緊dbs,個個都話不了
有d 細job 其實SA1 已經跑緊數
例如sale 下個客香港有乜服務幫佢其他野
Tax advisory聽落好聽,但其實tax都細分好多條Team,唔係條條team career path都好,亦隨時working hour唔點好過我audit,至少未必好過FS audit

點講都好,big 4人工加得快,做返三幾年考埋牌 當你真係跳返出去fund admin,個pay grade都快過你而家入去坐10年啦,亦唔洗入DBS呢種second tier

仲未計你第時想入buy side做,啲老細通常prefer big 4出身,貴啲都咁話
原來呢啲工都唔過20k
Big 4一路考牌一路做住asso 再搵big 4 consulting/advisory
頭兩年Asso傻下傻下好快過 跟住都係捱多一年
冇牌fund admin 諗都唔洗諗
格離爬文就話觀塘office係做BO
人人都overload turnover rate高 所以成日見到佢請人
chur然後人工又so so

我覺得都係羊毛出自羊身上 你budget擺落marketing同呢啲event
相對人工同workload都應該大番
畢竟佢又唔係啲咩大bank 大corp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞