[DSE放榜] 讀緊樹仁輔心 你問我答

17 回覆
6 Like 2 Dislike
大家好
我係香港樹仁大學輔心系既學生
聽日就係放榜日
對心理學有興趣嘅巴打絲打可以留意返,樹仁輔導及心理學系可能會係你一條出路。

輔心系提供兩個課程
-輔導及心理學(榮譽)社會科學學士(輔心),每年收生約110名

-心理學(榮譽)社會科學學士(純心)課程,每年收生約40名

前者著重培育心理及輔導專才,重視心理學理論及輔導技巧的最新發展;後者則著重令學員建立心理學專業和研究所必需具備的核心能力 。

輔導及心理學系(包括輔心及純心)是少數在樹仁不用修普通話的學系,
另一方面,輔心的學生要在YEAR 3完結前完成一共100小時的義工服務加50小時的訓練,而純心的學生則不需要。

樹仁雖然比唔上八大,但佢係一個jupas以外嘅好選擇,有好多好有心嘅 Professor同埋好照顧 freshman嘅師兄姐添。
大家DSE有33222就可以喺7月12號至22號帶同近照、身份證正副本、學歷證明同200蚊去樹仁報名、仲會即埸interview即日俾埋結果。

雖然樹仁呢一兩年發生好多事,但係其實對於唔夠分入八大心理學嘅同學都係一個選擇

有問題歡迎喺下面問,你問我答
不了
係咪好多theory嘅野要死背
巴打year幾
純心masterR水吹得唔得
讀完做唔做到hkpca ge registered counsellor?
不了

黎啦 問啦
係咪好多theory嘅野要死背

psychology嗰邊嘅theory會比較多 counselling就比較着重應用 但係一理通百理明
巴打year幾
純心masterR水吹得唔得

實得 切磋下
讀完做唔做到hkpca ge registered counsellor?

唔得 hkpca要再自行登記
水人讀垃圾u
做人唔好咁賤啦

兩睇啦

咁讀完出路如何,容易揾輔導相關工作?

咁讀完出路如何,容易揾輔導相關工作?

主要出路會有以下嘅:
1. 任職社會福利機構輔導員
2. 從事心理學方面研究工作
3. 學生輔導工作
4. 加入心理學及輔導心理學專業學會
5. 繼續深造心理學或輔道學範疇,例如修讀本系開辦的輔導心理學碩士課程
新傳系路過
雖然讀緊樹仁所謂最出名嘅嗰個系
不過呢間學校嘅柒同on9
都深深體會到
唔想水任何人入嚟呢到讀
不過睇完出面啲post
(啲on9嘢大部分都真架啦,不過呢兩年校方加atm個啲都叫進步嘅)
如果仲有興趣入嚟讀嘅
歡迎pm,或者留低tg問
(基本上淨係知新傳嘢,有其他嘅話盡答)
新傳系路過
雖然讀緊樹仁所謂最出名嘅嗰個系
不過呢間學校嘅柒同on9
都深深體會到
唔想水任何人入嚟呢到讀
不過睇完出面啲post
(啲on9嘢大部分都真架啦,不過呢兩年校方加atm個啲都叫進步嘅)
如果仲有興趣入嚟讀嘅
歡迎pm,或者留低tg問
(基本上淨係知新傳嘢,有其他嘅話盡答)

admin果邊真係深深體會咩叫世界級既柒
不過師資我又覺得ok喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞