香港其實有二十大

40 回覆
18 Like 0 Dislike
不過我都係果句, 我覺得私營大專係需要重組合併,結合資源先可以拍得住8 大 (政府都有講ugc 成本成廿萬一個位, 私立大學最多都係十萬左右, 資源同教學質素都好難同ugc 比),改變外界既睇法
職業訓練局 - 香港高等教育科技學院 THEi

佢唔可以做大學 因職業訓練為主

polyu 最初咪又係香港工業學院, 唔通又唔可以做大學咩。
THEi 雖然柒柒地,但有啲科都有政府資助,又有hkie 認可,仲可以用到ive 啲resources, 私校理工科黎講算咁

2年前讀MH Ive D 呀Sir講
唔係柒, 只係佢地重職業訓練 冇學術研究

乜原來有職業訓練就不能做大學的講法?

法例問題姐

polyu 最初咪又係香港工業學院, 唔通又唔可以做大學咩。
THEi 雖然柒柒地,但有啲科都有政府資助,又有hkie 認可,仲可以用到ive 啲resources, 私校理工科黎講算咁

的確係,又係個句,由一開始成立已經係「大學」個名,只係 HKUST,其他都係書院合併(如中大、港大),或學院提高水平,繼而正名大學 (i.e. PolyU、EdUHK、HKBU、CityU、LingU)

岩岩搵過「香港工業專門學院」係香港理工大學 PolyU 前身,工業學院 (Technical Institute) 同科技學院 (Technical College) 就係 IVE 香港專業教育學院前身

所以 THEI 香港高等教育科技學院變大學真係唔係冇可能,不過次序應該輪到申請左好耐既珠海、然後明愛、東華、恒管先,又或成立左一段時間既 HKAPA 香港演藝學院

的確係,又係個句,由一開始成立已經係「大學」個名,只係 HKUST,其他都係書院合併(如中大、港大),或學院提高水平,繼而正名大學 (i.e. PolyU、EdUHK、HKBU、CityU、LingU)

岩岩搵過「香港工業專門學院」係香港理工大學 PolyU 前身,工業學院 (Technical Institute) 同科技學院 (Technical College) 就係 IVE 香港專業教育學院前身

所以 THEI 香港高等教育科技學院變大學真係唔係冇可能,不過次序應該輪到申請左好耐既珠海、然後明愛、東華、恒管先,又或成立左一段時間既 HKAPA 香港演藝學院

兄台
我自己都係Ive graduate 架
唔通我會屌打VTC 咩

開校頭幾年,人都無,好難做到咩研究,而家都好似有一兩個研究,實際上,都唔係下下都要以研究型大學做目標。
我都知以前thei 啲教書人係柒同騎尼啲,有啲係ive 教過既,仲有啲唔知點解ive 唔續約都可以轉去thei教 , 不過睇個webpage 近呢年都好似係其他u 搶到啲人,工程學院好似正常少少(S&T only,其他school 我未望過)。

如果jupas 入唔到8 大工程果堆,thei jupas 報到同埋hkie 認可果啲都仲可以諗下嘅,睇下y2 non jupas 轉唔轉到囉。

但其他果啲就唔好諗喇,果啲咩廚藝及管理(榮譽)文學士 根本報黎都浪費光陰,睇完個program webpage 都覺得浪費左自己一兩分鐘。
即係 THEi 都有廚藝讀?
我以為係 VTC 旗下稻苗學院同中華廚藝學院先有
即係 THEi 都有廚藝讀?
我以為係 VTC 旗下稻苗學院同中華廚藝學院先有

yes, 但你唔覺得好無愄咩,讀完個做廚既degree, 出黎同個中五新仔無咩分別,點解唔襯早入間酒店做,學得仲多過thei
宏恩基督教學院

呢間咩嚟 聽都未聽過嘅

之前係紅磡都會個Food Court (簡單D通常叫都Can )食夜晚
都Can D 餐廳好多都有學生優惠
因為針對返Poly既Staff同學生
所以好多都標明出示Poly Staff Card Student Card就會有折
唯獨Pepper Lunch無指明Poly先用得
果次就見到個呀姐勁厚面皮咁用宏恩張卡買學生餐
胡椒午餐個Staff企撚左係到
好似個動物傳心師咁定哂格
果次之後我先知原來有能恩呢間學校

開校頭幾年,人都無,好難做到咩研究,而家都好似有一兩個研究,實際上,都唔係下下都要以研究型大學做目標。
我都知以前thei 啲教書人係柒同騎尼啲,有啲係ive 教過既,仲有啲唔知點解ive 唔續約都可以轉去thei教 , 不過睇個webpage 近呢年都好似係其他u 搶到啲人,工程學院好似正常少少(S&T only,其他school 我未望過)。

如果jupas 入唔到8 大工程果堆,thei jupas 報到同埋hkie 認可果啲都仲可以諗下嘅,睇下y2 non jupas 轉唔轉到囉。

但其他果啲就唔好諗喇,果啲咩廚藝及管理(榮譽)文學士 根本報黎都浪費光陰,睇完個program webpage 都覺得浪費左自己一兩分鐘。

點睇thei sport?

點睇thei sport?

除左堆engin 科同果個廚藝之外,我其他都無咩留意呀sorry
我有一個thei食品安全offer
但佢咩數據都冇 又冇畢業人數又冇就業率

讀asso算了

冇數據係因為係新開既 programme?
係時候又要推翻上嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞