認真問,應該出22u,plug定還是i phone14,promax

74 回覆
0 Like 7 Dislike
所21:9咪趕走好多人

加上更新得2年,系統多細bug,唔做散熱,早期電池細,mon暗,相機跟Alpha複雜設定,cinema pro冇人用,music pro要收錢
係靚好多
LCD顯示白色畫面更慳電,黑畫面更食電,同OLED相反
冇咁誇張,我以前用都可以頂1日
可能我大量睇YOUTUBE
我唔喜歡圓邊機所以冇意見
你用慣s10,換iPhone個mon d色會好唔慣,特別係你主要用黎睇片
係咪因為samsung鮮d?'
i phone自然色?
睇片咪買多部ipad囉, 又有type c又可以同女同事睇
係,真係差好遠,特別係有比較,我雙修,Note9同iPhone 13,用親iPhone睇片都想掉咗佢
原來係咁
我都係note9+13pro max
我覺得note9過飽和太嚴重 我會轉用電影mode
iphone唔會太過飽和 自然D
咁就真係好主觀睇人啦,我好唔中意iPhone d色,除咗系統smooth d之外,同部Note9比完全係降級
因為SDR content用sRGB/709色做標準
note9預設色域全開強行加深色彩 睇人物膚色偏橙紅
中意=鮮艷生動
唔中意=過飽和/噁心/不正確
當然note9轉基本mode就係縮返去sRGB比較正確
Samsung用自然mode
note9仲係叫基本mode
果陣時Samsung好似都未追求色準
samsung而家(s21u/s22u)gamma好似用2.0 唔係標準2.2
我買s21u 就係唔鐘意s22u個樣同手感
但佢粒u唔係仲衰過8gen 1?
好睇你用呢做咩

iphone 好處係 續航力好 os 安全 順d 懶人專用機

s22u 就功能多 影相討好 真120z 但個續航力廢到你唔信

如果要部機比較萬能既 (股票,銀行,打機,工作)全部都係手機到搞 就真係建議iphone.

反office 工 長期有得叉電 唔係成日打機 想要靚 mon 影相好
就一定係s22u
利申兩個陣營都用過

我覺得samsung 唔少野都做得好過 iphone.

佢最 on9 一樣野就係 佢總會無啦啦有一代機差到離晒譜

撚到你轉iphone

不過我又唔打機,兩粒都唔算慳電對我嚟講冇分別
s10+ 粒855 都夠我用
Android機只值$3000以下3000以上就係伏根本唔洗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞