中學同窗IVE畢業月入40K兼做業主 大學港男悔恨:點解當年唔降多我幾分

31 回覆
4 Like 16 Dislike
大學畢業不代表一定可以一帆風順,IVE畢業亦不等同不及其他人。有網民近日在網上發文指,自己畢業自大學的「水泡科」,卻發現收入不及IVE畢業的中學同學,而且對方更已成功買樓,令他甚為後悔,更直言「點解當年唔直接降多我幾分去讀個IVE算?」

該名網民日前在連登討論區發文,指自己以前就讀「垃圾中學」,全級只有幾個人能夠入讀大學,自己正是其中一人,雖然自己的成績並非特別好,只是剛好夠分入讀大學的「水泡科」,但當時已覺得與其他同學相比,「自己係人生贏家」。

有網民認為,「做地盤冇得比,人哋真係辛苦錢」。資料圖片
樓主續指,畢業後同學各奔前程,近日在一次中學同學飯局聚會中提及工作收入,他發現其中一名轉讀IVE的中同現時任職地盤監督,「計埋OT個個月40K以上仲要已經買咗樓」。樓主指,「我雖然係叫做緊senior位,但月入計埋bonus都係得30K左右,仲儲緊首期唔知幾時先買到,點解當年唔直接降多我幾分去讀個IVE算?」

https://std.stheadline.com/realtime/article/1877242/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-Juicy%E5%8F%AE-%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%90%8C%E7%AA%97IVE%E7%95%A2%E6%A5%AD%E6%9C%88%E5%85%A540K%E5%85%BC%E5%81%9A%E6%A5%AD%E4%B8%BB-%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E6%B8%AF%E7%94%B7%E6%82%94%E6%81%A8-%E9%BB%9E%E8%A7%A3%E7%95%B6%E5%B9%B4%E5%94%94%E9%99%8D%E5%A4%9A%E6%88%91%E5%B9%BE%E5%88%86
pish
連登開post - 作文 - 連登

無限loop
咁呢樣唔出奇喎,就係讀書唔係特別優秀,所以出到嚟乜嘢都會做,甚至乎好多人都會自己做生意~當然做生意唔一定賺,但係至少有個機會
反而好多讀書叻嘅只係會出到嚟搵間大公司中環返工舒舒服服好老實每年俾你加人工派花紅都係一個固定嘅收入唔會突如其來增長
隔離po話三大人人都月入40k
依啲po好難令我信
條友都識講自己讀水泡科
但又唔講係咩科
人地ive中學同學又係要ot
咁揾多你10k好正常
好正常嘅嘢嚟啫
有冇提供任何證據支持? 如果冇人人都可以老作啦
不過一次考試高人幾分姐以為自己贏人一世
傻閪
地盤監督,有啲咩事就要收安家費孭鑊
咁你可以轉field喎
垃圾po
三大係i大,鯨大,恒大
完全同我個case係一樣
上當年我有個中同讀副學士測量,我同佢派到同一科,但我因為對測量冇興趣所以選擇咗重讀,最後入咗三大。
最近響街度撞到佢,佢話已經買咗樓,我仲租緊樓😓
你都冇興趣,俾你讀都冇用啦
仲要合約制
同學飯局想點樣證明
拎埋樓契糧單出席?
離開學校之後條路已經唔係由學業去決定
性格 際遇 大於一切
抵你租樓
連登咁多emoji 你唔用
你條路自己揀
3大月入40K 算少,

身邊3大既人, 最廢果個都搵緊46K

最勁果個 1XK 係英國google做
80後有好多呢啲 case
唔明點解要用依一刻去定成敗,可能下年佢失業,你搵10萬呢風水輪流轉,唔會一世好運,一世行衰運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞