3D 衫褲摺痕 好似好多年都未進步過

8 回覆
1 Like 5 Dislike
臉部肌肉,水波,頭髮都越來越真

但係d衫褲摺痕係3d game 到今日仲係好假

整幾條假痕 硬model 上去, mix with 幾條真 dynamic 痕就算

game engine 無呢樣野定係運算力問題
從3D model 上黎講
摺痕啲位置會多咗好多faces
對運算不利

如果你話dynamic 就仲大鑊
實時運算個cloth有摺痕 = 唔現實嘅行為
正路dynamic cloth係預先simulate 完個cache黎用
如果仲要有碰撞咁就仲麻煩

多體問題?
咩係多體?
估你問face?
總之當一張正方形 5x5=25格
只可以跟呢啲摺痕摺起,個摺痕會起晒角
當係50x50=2500格
你跟啲摺痕揸埋一舊,啲摺痕唔會起晒角smooth好多
但faces一多 容量就重
即係當年PlayStation 1 啲game 你當FF7
隻人咪一舊舊嘅
重製版果隻PS4/5 嘅FF7啲人咪勁靚仔
兩隻game 嘅容量相差幾遠!

咁講到faces
因為呢啲”布”係要你話比個系統知
佢幾硬,幾多張力,磨擦力,彈性諸如此類
佢先會做到軟身嘅效果
同時佢都要simulate 咗成個motion
先可以比較「輕」咁用
如果唔係你每次實時simulate
佢運算過程你就乜都唔使做
所以一般靚靚摺痕出現係動畫多
而唔會係game

Game做法一般2D扮3D
即係係texture 張圖做手腳畫摺痕
Or 3D model 做好個硬摺痕 減少faces
但呢個摺痕就死實實唔會識改變
三體有冇聽過?
三體再進化就係多體
等下代unreal engine
學到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞