嚴選十大閪公司特徵

95 回覆
34 Like 4 Dislike
將軍澳工業邨 /科學園
開係啲濕鳩爛工廈既公司
同事早晨都唔講聲

成間公司好少年輕人

朝8晚6

一個月食4次散水餅,啲嘢無人做踢哂比剩底既人

開會無重點,只有偉論

MFP同你供足10%

好多同事都神經質
遲到扣錢
無水機 無雪櫃
人面識別打卡
放工先話搞team building
打卡
我真係見過有人夠膽咁寫
下面講緊我舊公司
要開夜開到3-4點然後第二朝要準時返Office簽簿
戇撚鳩,有埋車接你都仲要屌鳩人痴撚線
2 個月通知
但係長途shuttle 可以慳到交通費 (公司喺葵涌,但佢有車去大西北、上水、觀塘、紅磡)
叫人用linux, 但係要"tune"到同windows一樣,甚至要識改kernel source code快到要飛
無welcome lunch

試過有個新同事on board
個team head叫哂全部人食飯
咁餐飯我俾住先
後尾個新同事冇俾
應該以為正常都有welcome lunch啦
我都唔好意思第一日就同人講「sorry 我地呢度幾十蚊welcome lunch都冇」
結果冇問佢收

間公司叫Sage technologies
可以縮骨嘅地方佢都會縮
六點做完嘢收工俾人喺成班同事面前屌你

都係你呀sage technologies
新年派十蚊利是

打開嗰吓我想收返我句恭喜發財

and the award goes to 又係你喇sage technologies
第一次排第一唔係鳩野
落樓下買杯咖啡俾人屌做咩離開office

ya, sage technologies
真,嗰啲公司唔該早日執染咗佢

之前返過一份,間公司對外同d客講,話公司有人24小時全天候support,其實係叫我地一team人(得2個女仔)24小時on call去覆機覆email,個manager就唔知死去邊,所有野都推哂比人做

我返咗一個月就quit
打卡多數係低級工
返早又無著數
返遲又俾人屌
煩過閪

返過一份工知道要打卡
飯都唔食閃人
文具貪平買垃圾筆
用用下斷墨
嬲得滯
當住個客面一野插穿個客份文件

勿相認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞