2021年 主要屋苑既家庭住戶每月收入中位數

383 回覆
139 Like 10 Dislike
雀悅庭班撚樣知錯未 仲話我雀世一
康城原來咁少
其實唔係好準, 住戶可以係租客, 或者係退休父母一齊住, 最有錢個班人都唔係打工啦, 點計收入?
我識既
2tier auditor
company accountant
加埋6萬多少少

依個世界有幾多對係2 x SAgrade
咪就係,我仲要講緊80後90後
過咗30歲嗰班搵40k以上好普遍
兩公婆加埋100k真係好普遍
之前都話呢兩年月入過100k 好似破紀錄
係連燈仔大驚小怪
我講其中3對
兩個會計 唔過7萬
狗+狗會 6萬左右
兩個做銀行既高啲 8萬
3對都大學生

學歴低又唔一定收入低
有個同學老公中5畢業
做操盤set 程式炒美股
拉平均一個人都至每月搵6萬
做緊租租

我依啲死垃圾連人地車尾燈都見唔到
連登有咩例子舉下
我啲圈子係咁上下收入

以前啲女同學讀到上u
做金融 會計既 30+
又係依個數
上唔到果啲又好多唔過2萬
反而男既就咩階層 收入都有啲

呢個表嘅 title 應該叫 “主要屋苑嘅打工家庭住戶每月收入中位數”
其實住得貝沙灣個收入點會咁少,佢地用中位數。其實計返上下限,用中位數乘返兩倍就真係大約反晒到個真正收入。

等於香港入息中位數其實都唔高,現實搵萬五係香港係生活唔到。
其實係咪好多人唔明個家庭月入定義
前幾頁仲有個柒頭牙擦擦話自己一條友高過人地家庭月入

你淨係兩公婆打工 養緊兩個細路住埋一齊條數都唔係除二啦

頭5個堆屋苑幾撚多家庭淨係得個老公做野 個老婆日日負責同埋個工人去接放學,中午就去左美容院膚mask
小學考完數學 話炒話炒
出到黎97 98分個啲仆街
兒登仔唔好淨係用自己既認知去評論啦乜論點都冇淨係拋句咁既野出黎

題目係家庭收入,而且係打工既收入先計。

用呢個方向就解釋到好多野

你用呢個家庭收入表 同屋苑個人收入既表比較,會有好多有趣既位

例如南昌匯璽,個人收入排好高,但家庭收入排得低。原因就係匯璽多一房單位,多一人戶,同其他屋苑一個家庭兩個人返工比,搵錢都係較少。

所以呢個list受好多細節影響,其他投資/收租收入都唔會計,唔好咁小學雞去理解

唔通搵十幾萬真係好多咩,點住貝沙灣

見到你呢啲低質comment就抆
我同我班同事呢一兩年加左好多人工
由3-40k加到7-80k,近排個個買哂top50屋苑既樓
不過公司有條傻仔做野唔掂,全公司得佢一個冇加過人工仲搵緊三四萬條友仲自我感覺良好
無向西邨,拉
主要屋苑要計>1000個單位,>3000人先計
全城 柏傲伙數少,不在統計範圍。

環宇高過海之戀萬景都係合理,海之戀有一房單位,當中應該有一人家庭,一人家庭總收入少啲,拉低家庭收入個mean係合理。

萬景峰如果新樓買落個啲可能都退休,冇收入唔計。睇返2016人口普查數據,萬景峰人口年齡中位數4x歲,環宇得3x,所以萬景係較多已達退休年齡。

所以即使呢個表排名低,都唔係代表個屋苑啲人窮啲。同樓價都唔一定直接關係,你要自己interpret。
冇帝皇瘋殿

收聲7少陣啦愈講愈凸顯你既學識水平連基礎統計學既認知都冇

你都識講有幾部teslun 80萬條邨成萬人呀先生
我意思係呢個表冇包括到好多非打工嘅家庭月入數據

非打工嘅收入可以好多方面,香港政府咁單一嘅稅制冇可能有齊晒數據
寶田真係好多道友
計家庭月收入嚟講唔算高啦
我都識人住萬景峰
職業女兒
家庭收入$1000, 跌出1000大
據統計處定義,住戶每月入息是指所有住戶成員的總現金入息﹐即所有工作獲得的收入(未扣除強制性公積金供款)能及其他現金入息。其他現金入息包括來自租金入息、利息、股息、定期/每月退休金及保險年金、由非本戶人士定期給予的款項、慈善機構的定期捐助及所有政府津貼的入息。

佢又錯唔哂
名城排得高係有啲surprise
因為個到大量單位係租比大陸學生
佢地係香港應該當冇收入
你又知我條村住幾多戶
車位幾多個
數都冇同我講統計咁把炮
7果個係你播
on9仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞