Samsung Fold 4 vs 小米fold 2

25 回覆
4 Like 35 Dislike
https://youtu.be/p-Z1n0aMxos

小米能完全閉合, 而且更薄。

三星有空隙而且好厚。

三星正面個螢幕太細,唔似正常手機
小米好好多6.56-inch

而且打開就係8.02同ipad mini差唔多

三星7.6 inch 唔細唔大

總括嚟講小米個外型設計

螢幕大小, 好太多

其他specification 嘅比較
可以睇以上條片

但係總括嚟講如果佢唔係大陸廠商

我會買

始終對門外漢嚟講佢好似比較吸引啲

我對影相嗰啲冇咩太深嘅研究

反而螢幕最重要

三星正面個mon咁長條

比例唔太得囉

希望三星/apple 可以參考吓

而且小米係摺痕都冇三星咁明顯

雖然小米可能都參考三星
Push
摺機個介面設計先係重點
三叔窄機身配合單手操作 一般資訊睇訊息已夠用 打開單手都可以圍到部機
呢個比例相信三叔係諗過
小米隻mon普通機黎講已經大 仲要等如2部厚 機身又再長D
手掌唔大一隻手已經好難用 設計係比例上無妥協 但就唔合理
軟賴賴鐽鉸更加唔使講 賣8千或者會考慮
呢個價咪講笑啦
防唔防到水
網上睇就話IP68 小米網spec就唔見有提
另外搵到段咁講 自己諗

業內人士 Ross Young 爆料,三星測試了多種鉸鏈方案,之所以沒有使用像 MIX Fold 2 那樣的微水滴鉸鏈,是因為三星希望在 Galaxy Z Fold4 上做到防水(Galaxy Z Fold4 支援 IPX8 級防水)。
fold4防到水
小米好似唔得
望落唔錯
可惜小米
支機黎講小米算係咁 以前MIX系列4千幾好抵玩 可惜越攪越貴
全部摺機得三星有防水
睇下大陸d 開箱就知
佢地話按鍵手感唔實,
背個部個邊可以攝A4
小米部野所有工作外芒做到曬
無咩必要多數睇片先用內芒
三星外芒係簡單使用
大多數時間迫你用內芒工作

兩個設計方向大不同
小米影相差UI廢無防水
幾個月後出問題
勝在平人幾千

方便打開
呢部都唔係小米fold 2
冇錯係

三星如果出呢隻款

我有錢即衝去買
e..係喎 明明條片試小米fold2 無啦啦呢部咩機黎
睇返不來係1代
唉大陸人連條嘅標題都打錯

學乜嘢人開箱
佢無打錯係我錯 咁岩睇果段係講上一代個鉸問題
三叔都已經夠衰,咩人仲會買小米電話?
外型設計不嬲支那機有誠意好多不過UI睇咁多比較片都係3*做得好
近年d黑科技都俾支那廠佔用,真係好撚想轉會,IPhone 個d什麼0動島真係on鳩到暈,調轉係支那廠出先,真係俾人笑足10年
想問三星有咩外mon做唔到咁誇張
多工處理
用筆寫畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞