【生意好呀!】製冰廠面臨收地 恐影響全港三至四成冰粒供應

518 回覆
957 Like 10 Dislike
上屆政府話要搞新發展區,一直都收緊地
洪水橋個頭已經收返唔少地了
所以收棕地不嬲都唔work ,一係就會搞死左晒地企業。你見搞到幾十年都無咩成果就知
一齊死
將軍澳工業邨嗰邊諗住發展137區起公屋
分分鐘連個工業邨都拆埋一次過起
比錢收鄉黑村屋啦
起一座40層高公屋比佢地條村自己分配 + 賠錢
有咩理由西鐵站隔離係一堆3層高村屋on99 咁

高密度去到咩郊野公園邊陲要搭幾個字接駁巴士出返西鐵站
有啲港共pr一上任個彈係尻咁吹佢好過林奠
屌你咪一撚樣
以後凍飲加10蚊
條撚樣除咗識多謝中央就冇其他作為
加你老母閪價咩茶記,平時杯嘢飲成杯冰。屌你老母撥亂反正啊
但原居民地收唔到,所以肯定係棕地或非原居民村落手
解決房屋問題係重中之重,話知你死唔死,自己搵地方搬
本身已經有人做緊 唔稀罕
根本做咗好耐 一淪陷十幾年嚟先消滅農業漁業 然後同你講香港依賴大陸食物 又積極破壞香港發電能力 都係要話你靠佢供電

水直情仲係殖民時期已經用東江水搞到港英停咗海水化淡開發
德保有好多款細冰同大冰喎
加多間良性競爭ok?
其實個問題係會唔會係收地時俾選擇呢一種用途,好似以前收地起水塘就會成條村relocate咁,同時又可以選擇上公屋咁,而加收棕地,尤其係open storage都會諗有冇可能有多層建築物俾翻佢地用。

不過部分工業用途似乎就冇諗過呢樣嘢,又或者好似科學園收Milmil,根本冇同其他政府部門傾過咁
香港政府部門各自為政是常識吧
解決凍飲問題
如果搞咁大場大龍鳳清場讓路,搞出黎研究微電子嘅成果又得啖笑,有冇人要揹鑊燉東菰?
李生想絕盡港燦 再引入支廠啫
同回收公司果單野一樣

玩手段玩到做特首 邊有咁簡單
租個工廈單位,買部商用制冰機搶生意有無得做
日產800噸,計埋水電,要有幾多部機先圍到皮
俾人笑多陣休息下先
過2日派人去邀請你
凍飲冇得再加一蚊 超哥又解決一個民生問題
做街坊生意咋
都冇話過要同全香港搶生意
一個地區日產六噸都夠做啦
通常啲細舖一早一晚一包冰,一包30kg,每包30蚊(遲啲可以座地起價

日收6000,1個月18萬, 扣除運輸費,水電同人工
計落好似真係有得做
去星加坡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞