全球programmer 人工收入排行榜 , 中國排倒數第9

31 回覆
8 Like 1 Dislike
https://codesubmit.io/blog/software-engineer-salary-by-country/

最高平均收入既頭18個國家 :
United States
Switzerland
Israel
Denmark
Canada
Norway
Australia
United Kingdom
Germany
Sweden
Ireland
Finland
The Netherlands
France
New Zealand
Singapore
Argentina
Japan

最低平均收入既10個國家
國家 -年收入(美元)
China - $23,790
Russia - $23,737
Poland - $22,740
Ukraine - $22,348
South Africa - $19,151
Brazil - $11,337
Philippines - $7,936
India - $7,725
Nigeria - $7,255
大灣部機遇處處
你港獨
香港人工明明全球數一數二高,唯獨programmer十大都冇
公務員人工高市價一截
都大概知呢個地方嘅未來
邊度高
想知計左tax未
其實除左香港,其他地方計返當地洗費,個個都係高薪人士
Poland programmer咁低人工 但整咗witcher出嚟
應該未
印度材子屌打世界但人工最平
又係你條撚樣醒嘅話,轉邊行都唔係問題

勁嘅隨時轉行,未去到英國已經有offer啦
廢嘅係真係難入,外國interview難好多
我係呃飯食撚樣,喺香港做緊IT,但我敢講我喺外國一定冇offer

但你都係一條不折不扣嘅撚樣係咁水鳩啲做開文職,做開藍領嘅入行 真係以為玩個bootcamp就去到外國做IT

不過你擺明玩嘢,我認真咗
贏條鐵咩
佢哋工時長,係用條命換返來嘅血汗錢。同埋中國IT大環境係炒老海鮮,做到35歲就有中年危機

人生贏家係公務員/國企
工時短,福利高,人脈廣,絕對穩定。未必會大富大貴,但保底有樓有車。
IT support 仲慘,外國低人工過香港
又話華為、阿里好多人工嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞