聲夢傳奇2:恭喜Jasmine 任暟晴攞冠軍+私心推介一對被忽略的螢幕CP(趙小婷Pamela同 陳昊廷Timothy)

19 回覆
4 Like 48 Dislike
首先要恭喜Jasmine 攞冠軍,她未攞冠軍之前真喺好擔心,好彩最尾都係她攞冠軍遮

除左恭喜她,我再講下我依個po最主要想講的: 聲夢1/2感覺上一路以黎都有劇本,去控制個賽果,而聲夢2決賽之前的劇本就明顯冇咁精彩,有陣時仲睇到火滾tim,所以我唸依個就係其中一個聲夢2冇乜人講的原因之一啦。而我宜家私心推介的一對,就系感覺上唔似係劇本,而似係比較真實同自然的互動:
他們就是一對關係曖昧的趙小婷Pamela (Pam) 同 陳昊廷Timothy (Tim)。首先放上我覺得他們比較精彩的表演片段:

(highlight: 個medley pam 有份去arrange; 2:16 tim 幫pam和音; 3:59 tim 開青春頌的bridge)

雖然Pam係雞仔聲加上唱歌時感情有欠缺,而Tim就係唱功唔係好識得用技巧去發揮自己把聲,表演上暫時唔係咁值得吹捧的。不過我覺得他們是很有潛力,且未發揮到出黎。Pam 有音樂才華,Tim有一把天生的靚聲, 只要改善到弱點,就應該可以有更好的表演。
之後就係他們微小的互動:

(highlight: 12:19 tim同pam 的互動)

(賴慰玲用演戲的方法教pam用多D感情去唱歌,仲唔知點解揾埋tim去做她的partner)

他們樣貌(我唔講他們靚唔靚,只系講他們幾似樣),身高(都系唔屬於特別高),同埋年齡(相差約半年)上真系好襯。 而且他們自然的互動,同平時響IG上的一些互動,起碼就系親密的異性好友,而且我的感覺他們的互動唔係特登做出嚟的。

我係到FF如果他們組成組合出道,唔知效果會點呢?會唔會有1+1>2的效果…
同場加映

仲有個ig story 冇cap 低,亦都冇嚮他們ig精選到揾到,就係嚮pamela 唱完電燈膽個集之後,tim 同pam 都有出個限時ig去互相多謝同鼓勵對方
自推一下
再次自推
我都覺得佢哋有嘢 但唔緊要 因為pam已經係我老婆
對pam好反感
點解
聽完靈魂相認開始鍾意Pam
電燈膽直頭愛上咗佢
佢兩個應該都唔係曖昧咁簡單不過幾襯的
應該一齊左啦
邊忽假
係啦 兩個都染藍色頭
小婷成日帶佢周圍出鏡
佢實情好勝心好強好有自信
但平時就表演到好大方咁
不過佢有拖拍之後好左
調返轉頭你都可以屌佢講嘢唔大方得體嘅啫
其實點都係死
至少我唔會
我係聲夢1鍾意嘅蓮就係成日比人屌講野唔得體
Buy真小人多過矮君子
屌 好撚廢,個醫生把雞仔聲 唱歌又冇熱 呼呼聲又大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞