[工程建築界]私人顧問D/AD vs 政府Professional Grade

45 回覆
9 Like 99 Dislike
E grade 份糧同私人工 D/AD 差唔多,如果計埋15% MPF可能仲高d
教完d幫到手ge後生,轉個頭又走晒
人工俾唔到係咁架喇
D jobs 都冇咩肉食
你嘅角度就係囉 老細角度仲有好多額外洗費
公司無profit就可以唔洗交稅
咁憑我實力bit 返黎既job
連profit sharing 都冇, 咁下次應該連job都唔會同公司落
做到咁上下, 公司上層都諗唔到既野, 間公司都應該要執
間間consultant 都就執咁樣啦
You get the point
Profit sharing 都冇既公司
絕對留唔到人
想舒服 做上把位就入政府client
想搵錢 就MC sub 仔撈油水 極端d會入supplier 賺得仲多

好似ATAL 簽名位咁
條友係入面溝女搞女下屬

得閒係office 扑野又一日 爽爽
政府幫你供15%mpf 都贏晒
估唔到做到牙蛇都上嚟問咁撚戇鳩。
冇sharing 就唯有報大個tender 永遠都唔中
Consultant D/AD會做野既咩
最多AP/RSE簽個名叫d GradE死掂佢

D/AD日日坐房睇報紙捽腳趾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞