淘寶中伏 $1,600淘木櫃收逾20塊板 無說明書兼錯尺寸 港女呻:完全靠想像力

154 回覆
190 Like 52 Dislike
不少人都會網購大型家具,看似價錢較平,款式亦較多。一名港女訴說日前花約1,600港元,從「淘寶」購買木櫃,未料收到逾20塊木板需自行組裝,店方不提供任何說明書或教學影片,只能「靠想像力完成」。然而在臨完工才發現配件尺寸錯誤,導致櫃門無法閉合,波折重重令她非常不滿。
事主又發現款項其實包含70元人民幣(約77港元)安裝費,惟因香港屬「海外」不包安裝,對方雖承諾退回差額,但一直未有收到。事主最後也只能靠自己完成安裝,形容「安裝完全靠想像力完成,自己用方法搞掂啦」。

木櫃合頁尺寸不一
然而伏中有伏,事主在組裝最後階段,才發現木櫃兩對鉸位「唔同樣」,尺寸錯誤,苦訴「裝一大輪最後隻門合唔埋」,只能自行去五金舖重新配鉸,
「咩圖都冇,零件仲要錯size(尺寸),講真隻門合唔埋,我都懷疑係自己裝得唔好,但係拆出來就發現原來啲鉸又大又細,有調校,不過大細鉸,真係點都冇可能對得齊!」

賣家稱該木櫃屬「新品」,故「完全沒有」教學。(Facebook圖片)

事主最後只得靠自己一手一腳完成安裝。(Facebook圖片)

她發現木櫃2對鉸位「唔同樣」,尺寸亦不一樣,苦言「裝一大輪最後隻門合唔埋」。(Facebook圖片)

整個過程可謂貼錢買難受,事主欲給予負評,卻發現賣家已把該商品下架,直至她要求「淘寶」客服介入,賣家才承認產品尺寸有錯,提出退款80元人民幣(約88港元),並要她撤銷投訴,
「呢間嘢要我投訴先話可以視頻(影片)指導,之前客服一直話『甚麼都沒有』,又話係『金牌賣家』又『3個皇冠』。」
事主透露之前會在本港家品店買傢俬,當發現「淘寶」款式較美觀且是實木「遂轉場」,她以往買的睡床、電視櫃、化妝枱等質素都不錯,賣家亦會附上教學影片,甚至會在每塊板上貼上數字貼紙,方面組裝,未料今次中伏,希望藉此經歷提醒其他網民。

網民:呢間嘢好差
不少網民看到帖文後,指事主成功砌出木櫃已算不錯,並著她要求賣家全數退款,亦有人分享自己在「淘寶」購買家品和組裝的經歷,指一般都會附有圖片教學,如沒有也能聯絡師傅,批評涉事店舖差劣。
正正經經幫襯宜家咪算數囉
買個閪櫃都搞咁多嘢

乜柒都淘寶 抵撚死
睇圖有自己花園
咁都要淘傢私

佢地知唔知甲醛呢樣野
仲未計送埋其他生物比你
分分鐘成間屋裝修
咪係,仲要收$1600,真係想知佢有幾吸引,係點樣引到人買
有bug 個櫃
wa diu
等睇成屋木蝨
抵死,冇爆炸算係咁
想知個櫃點撚樣可以爆炸
冇組裝圖都夠膽死講
比著我就負皮先
冇送木蚤偷笑
貪平買過一次淘寶之後以後買宜家傢俬

Ikea 雖然都係垃圾木,但起碼有得追
試過買電鑽,一鑽落去,個鑽咀有個parts 爆開咗 都至少有credit 退返
完全沒有的 乖乖
依家咁多bed bug就係多得依班仆街
耐用10倍
唔係不嬲都係咁架咩
上次幫朋友砌張床都係冇圖
但幾窩心鏍絲批鎚仔都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞