[10月新番] 我想成為影之強者!

1001 回覆
30 Like 11 Dislike
睇左2本小說
好散文feel
feel到好多角色真係走過場就算

有個仆街整咗個假AC 同假網頁
想引人寫信用卡資料比佢
等我仲開心咗陣
提早十集搵定錢填定金庫姐
輪椅桐人
話係2季,但其實係20集,應該做到第三本機會大的
其實幾好睇
小說影團每個人既過去同心理描寫都唔錯
根本套野有名又有閪既生物,細個一定有俾男主救過一命
落筆寫男主根本唔多,佢只係一個每章結尾一定會出現既強制BBQ happy end 外掛
但小說有一個唔好既地方係大家睇到男主個心諗緊乜
佢d中二諗法真係想打柒佢
其實將男主換做女主觀感一樣
點解會覺得暗影大人中二架
明明佢係最唔中二果個
佢將所有野現實化直線化去思考
由始至終佢都唔信咩嘢世界黑幕、教團陰謀。
佢好似邪教教主咁
佢自己跟本唔信邪教
但你走去話佢迷信?
幾時出新一卷小說
依套野係反中二搞笑番黎架
佢主要有三套板斧去搞笑/惡搞中二

1.誇張反諷:佢自己去演繹中二角色,再去內心吐糟或者讚賞自己既表演(例如:隱藏基地救姐再同細boss單挑、扮新角色去參加武鬥會⋯)

2.誤解:佢會誤以為其他角色既行動係簡單直接短視,唔會信相有咩驚天陰謀係背後。(例如:將教團當盜賊、將皇女弒君當篡位⋯)另外!當其他人做中二野講中二野,佢會當係同好。(例如:七暗崇拜佢、教團攻佔學園、教團冒充暗影⋯)

3.現實視覺:所有中二番其實都好L型,但依d型係需要前設既,依套漫畫就不斷點破依d野去抽水。啫係靚女一樣要柯屎咁!(例如:自己佈設間房扮型、做公主隻狗執錢、扮瞬間消失其實匿係木箱道⋯)

有人覺得唔好笑有可能係因為佢笑點高或者可能係佢中二魂未死,套野笑緊佢當然覺得唔好笑!

另外可能因為大家對中二病既理解唔同,所以有人覺得暗影好中二好難頂。但依套漫畫諷刺既對像係中二,佢中二既定義基本上係指所有動漫,所有認真嚴肅但奇幻既都係中二。總之有邪惡組織、有大魔王、有被選中之人、有一己之力拯救世界偉大理想⋯果d都係中二病。
嘩你加密好啲喎
我好似比人透左劇情
都係果d行野啫
套套異世界番都係咁上下啦
我自己又無乜所謂
睇你地透小說版既不同就最開心
你老母就行
例如到咁specific
好似話年尾日版
然後太中二變當局者迷咩都睇唔清
至少我未睇過一套異世界番個男主會為恐怖擊擊校園而高興大多算就係無職咁反省前世 一係報復
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞