全香港有冇一個唔撲街唔係為錢嘅業主法團?

35 回覆
4 Like 23 Dislike
個個都係為cap 水
有嗰啲唔會上報紙姐
舊區單棟舊樓
個主席只要佢自己做到既
就乜都自己做,好似換燈/抹風扇
話請人做貴
山頂果啲天價屋苑好似唔多覺有依啲問題
完全秉承香港人自私搵着數嘅性格見到有油水點解會唔食
唔知
不過有外交部撐腰嘅管理公司
應該最撚貪
一陣又有人自爆
我住xxx,我地個嗰好好
好既冇討論空間,衰既苦主都想煲大佢
我係幾個大型屋苑嘅業委/法團成員,從來都冇貪過一分一毫

我嘅任務就係屌柒班地產霸權旗下嘅管理公司

出事嘅法團/業委會多數都係啲窮閪地方,公屋,舊樓,單幢樓,或者業主學識水平極低嘅屋苑
我之前住棟舊樓 個主席通屎渠都有
連登大把冷氣軍師,講到自己良心實質為咗錢為咗着數
通常d業主知識水平低
或者窮個d 例如公屋
D法團都出事
可能因為冇人睇條數易呃?到發現個陣就太遲

反而d中產私樓 加幾蚊管理費就即刻查數
分分鐘十幾廿個accountant業主
加埋d醫生律師 法團冇得cap水
其實都係 好多人覺得無事無幹無大加管理費就唔理

養到班法團/管理公司個膽大咗

不過都有好似星河明居依啲例外
老實講 我有d親戚都係冇讀書靠勞力個d
知識水平低
你就算俾份annual report佢睇
佢都睇唔撚明啦
呢d業主咁好呃 唔cap佢地cap邊個

後生d ge屋苑情況好好多
有咩事都識搵東張西望先
除左窮+知識低
仲要條邨夠大
你兩三千個單位,每人cap一萬都二三千萬
仲有"被授權“,當時人都無出席就過到骨
單棟舊樓你得六七十個單位
一來炒埋都唔夠一碟
二來一講夾錢大半都出席
邊有授權票架
做法團好撚好油水
公屋好地地搞咩賣出去自己做業主? 住得公屋就唔係好L有錢,成立法團,房署就唔會理
唔係為cap水點會咁撚得閒走去做呢D過街老鼠
租置最多

私樓好似真係無咩聽過, 或者可能中左伏唔爆出來驚影響樓價
「扑街」
通常大陸人會自作聰明寫為「撲街」(因為撲滅個撲,簡寫為扑)
熊樹根咪係囉
聽過有大廈嘅立案法團做埋管理公司嗰份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞