19歲女生感冒「打點滴」竟終身癱瘓 14年後三審判賠1551萬

118 回覆
162 Like 6 Dislike
ys
支那應該不罪到1蚊都唔洗賠
其實見到d水咁濁 都應該知有問題?
即刻停 應該問題無咁大
同大陸其實差無幾
你用健保會係咁叫你加錢用貴藥
法官都是恐龍,不要太幻想
下,你亂噏得過分左
HA的話醫生開完藥 藥房正常會check
Check完ok派藥個版面會有個V字
死咗唔使賠咁多
我住台中住左幾年,以前住過台北。
次次有病用親健保都係叫我加錢用貴藥,你唔信搵個台灣人問下
香港咪仲癲
直頭免刑責
最多停牌/釘牌
我反而就住左大陸好多年
身邊有朋友人大陸醫生
我可以講點差都無可能差過大陸
當然差唔過大陸啦,如果起大陸呢單野就上唔到新聞被私底下解決了,但見有人講台灣醫療世一,所以提醒下佢咪FF咁多啫

咁都講得出既同啲未起日本住過就當日本人就一定係好人既on9一樣
我唔會覺得台灣完美
玩的全民醫療一定有呢啲問題
未來香港都會係咁
無錢就食平藥
但只少都會去醫
但講到同大陸比
就好似6分同1分嘅走去比
香港好快都會咁
重有都唔知邊個講台灣醫療世一
有段時間佢地係唔及香港
但未來難講
醫保同醫療
兩樣野黎

我想帶出既咪就係健保醫療制度既問題囉
呢點同香港好相似,只係台灣診所只要接受健保就可以了用百幾台幣去睇一次醫生,而其他由健保支付,而醫生實際收到既錢係少過佢睇一個證既價格,而佢要唔蝕錢所以佢只會俾最平既藥俾你而隻藥卻未必好有效,所以佢會建議你加錢轉貴藥,當中就會產生利益問題,貴得黎其實都未必係最合適你既藥,變成只睇利潤
我試過炒車腳傷,診所建議用其他敷料,換料冇紗布咁痛。

但問題係個隻比較貴,我傷口又深用咗幾個月先好返曬。當時冇乜經濟能力,換過幾次都係轉返普通紗布,一剝痛撚到仆街,次次都淋半支生理鹽水上去。

但係佢最多都係建議啫,又唔會搶你錢既
其實起未有咁多支那閪黎香港時佢地不嬲都係差,單我上面講既情況已經係最大問題了,都係睇錢睇太重所產生既結果。
唔明點撚樣醫生都唔知
個牌淘返黎?
洗腎技術台灣真係世界第一。
醫保係台灣醫療系統既其中一部份,冇得分割架
但你唔聽佢建議既,你咪拖下先囉,反正你唔舒服之嘛
所以呢啲外傷我一定加錢,病唔重都情願自己食藥
超智障 14年後先判 個班醫生護士都唔知仲係唔係度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞