住屯門,公司搬左去柴灣,係咪應該考慮轉工

223 回覆
404 Like 5 Dislike
和田
用Google Maps由和田去柴灣工業城,行老龍東隧大概50km

當你揸prius 慳油錢
睇youtube 車評大概3-3.5L行到100km
即係1.5-1.75L行到一程

而家牌價大概23蚊,扣返5-6蚊discount ,即係effective gasoline price大概17-18蚊/L

所以一程油錢就大概$25.5-31.5

而東隧單程就25蚊

所以一程油錢連隧道費就大概50-62蚊
住和田拎老綜算啦
咁既交通配套去屯門工業村返工都唔係易
仲要車駁車
有巴士去屯門工業村
唔好話搬屋
如果仲同父母一齊住
能力負擔到既話 出黎試下獨住下都係一個好體驗
搬出市區咪返邊都近囉
想知公司本身喺邊 一搬搬到柴灣
轉工吧啦....
人工好高就一係搬屋囉
計下你份糧扣咗交通費,上落班時間,仲剩返幾多?
後生仔邊有能力買樓
如果要租咪害人啦
和田邨係邊
50M 廿分鐘一架都要屎水巴士生性先得
和田青田呢D咁好既屋都派到, 番邊都抵
你不如話做人要返工係原罪 當初係粒精子就唔應游快d吖嘛 on柒9
960x + 去柴灣果程一定慢過960/961 +788
除非柴灣係近mtr果邊
睇片模擬一次
https://youtu.be/Ptkes1Bi11k
巴士都要轉車, 去到旺角又要再轉巴士/小巴上去

塞、塞、塞,巴士置樂出去要穿過往屯赤條車龍,塞屯公,塞長沙灣,塞旺角
放工82X + 960X 就可以
調返住返工真係中環轉好過,落完車仲要行快出大街等巴士仲有太古坊等埋站都塞一排
同人夾Uber 出市區,再轉車
和田邨就岩岩先入伙
如果樓主有錢養車 照計都唔合資格派到公屋?
咁你又放大得太大,返工本身無咩問題, 就係用我既勞力換人既勞力,服務人換取人地服務我

份工係港九,人住大西北, 一係換工,一係換住, 港九工作機會多,咁梗係換住啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞