有用保安資訊網站推介

52 回覆
42 Like 2 Dislike
https://seclists.org/dailydave/2010/q3/29
依道講咗qubesos有咩限制
多謝師兄,先行留名
點睇set好晒SElinux嘅linux
ios比較安全呢一點好值得商確
ios zeroday唔會比android少
chromebook都係linux,你講嘅野前後有矛盾
出發點係好,但中間有堆野係有少少唔make sense
冇sandbox ,同埋SElinux有幾多個識自己set
我係從整體安全設計去睇,android都唔差,SElinux,sandbox等等,日常用完全足夠,但瀏覽器engine同app store方面限制冇咁嚴格,非IT用家唔識好易中招,同埋除咗pixel個TitanM?仲有冇其他類似iPhone secure clave噉嘅嘢?samsung個KNOX唔知算唔算,冇咩研究

chromebook係嚟自linux,但佢做咗大量保安加固,每個apps獨立sandbox, verified boot,Kernel hardening等等都係原先冇,唔可以直接將佢歸類做linux,等同android嚟自linux但冇人話佢就係linux

我嗰段嘢喺針對非IT人,IT人自己知做緊咩而且有相關知識噉佢哋當然用咩都得
Qubes Tails
apparmor易咁多但whonix都仲未整到full system armour policy,selinux仲要難學咁多,不過fedora好似set好咗定淨係有?
qubesos配whonix仲好,日常用tail's唔太關事
IT 狗反晒最憎哩d 扮technical嘅business 狗
honestly 現代最大info sec問題反而係來自social engineering
tech issue越來越少,越來越難揾
好事
雖然咁講好難聽,但其實個人用戶啲保安問題9成幾嚟自用家自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞