如果放兔仔喺屋企跑係咪一定要鋪好張大地氈先得?

21 回覆
4 Like 0 Dislike
今日問店員話要,如果唔係兔仔會有腳瘡
之後再問個養緊兔仔嘅fd又話唔使
咁難養嘅動物應該絕種啦
你老母都好難養你,你幾時絕種
日日踩同執粒粒屎
都咪話唔過癮
會,因為兔仔本身野外主要在草地跑動,如果直接磚地或較滑地面,抓地力不足除了長遠有腳瘡,對骨頭都唔好,有地氈或日本塌塌米是較好
想問吓佢係咪會識留喺地氈上面跑,如果係的話可以買張特別大嘅,放佢出嚟先鋪落地
佢會識係地毯屙屎
可能隻隻性格唔同啦,我個隻放佢係地毯定地板都唔會跑,平時唔中意郁,但帶出去草地玩會狂跑
有啲兔唔鍾意 例如我嗰隻會抓走哂 同屙尿落去 見佢咁來以嚟都冇生過腳瘡就算
有d細吸塵機冇乜聲又啱吸屎
好快你就會懶得日日又鋪又收,直接固定有個位放住地氈比佢
其實兔仔真係好嘴賤咩都咬一餐,你最好都係買個寵物圍欄/BB圍欄限住佢喺邊度跑,嗰個位長期鋪住地氈比佢就得
但係好睇你隻兔識定點去廁所未,如果未識或者發情期周圍痾,用大地氈會日日洗死你,最好上面再鋪一塊防水嘢(我用防BB瀨濕床嗰種薄墊)
同埋兔仔多數都會咬張地氈,你要小心唔好比佢誤食落肚,同埋預咗地氈係消耗品,唔好買太貴
btw圖呢
我買左2張兔協果d大地墊下面再舖軟墊比佢跑
佢又識係墊入面跑,可能跑得舒服d
同埋我隻仔識係廁所先屙屎,除非佢訓著左,所以唔大問題
打算用瑜伽氈或者BB爬嘅膠氈
啲嘢未買齊,未帶到佢返嚟住
我個仔示意圖獅子垂耳兔又靚仔又得意
瑜伽墊唔得㗎
佢話咬完吞落肚
最好嘅方法係大毛巾鋪滿成間屋企
好似幾好最驚買咗佢唔識留喺上面跑
到時唯有當毛氈畀自己冚
我有隻唔鋪墊係唔肯落地
佢要見到地下有墊先肯離開個籠
同埋佢唔識係木地板行 係會好跣腳
但另一隻就咩事都無 一開門就衝出黎木地板都照跑到
之前都有係兔協買墊比佢地用
但佢地一發脾氣/劃地盤 屙尿落去就又要換

其實我見好多放養既人都係由d兔仔係地下自己行/訓
話就話個籠/地下唔鋪墊會生腳瘡
但其實都有人唔做都無事既
如果許可的話,直接成張大地氈鋪晒成個活動範圍,通常都會留喺地氈上面跑動,因為他們都需要活動空間
通常一個指定範圍有幾張疊下拼下
邊張痾左就拎邊張洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞