繼脊醫之後,「運動治療師」都要踩物理治療上位

14 回覆
33 Like 1 Dislike

唔知係咪物理治療師特別好恰
繼脊醫係東張西望9噏 物理治療師只係識拉筋同做電療之後,「運動治療師」有樣學樣

不過呢據小弟所知,運動畢嬲係物理治療都係十分重要嘅一環,就唔知點解會分裂出個新角色「運動治療師」,又唔係物理治療師,亦都唔知佢地有咩qualification 可以教人復康運動

個page仲話物理治療主要處理「嚴重傷患」
其實足球,籃球隊醫都係物理治療師,場上場外都處理好多扭傷,拗柴呢d「簡單」病,就唔係只係處理「嚴重傷患」。 定係你想話唔洗麻煩隊醫,搵運動治療師先係正途?

個ig page得呢個post 唔比人留言 唔知點解呢
見到呢啲✅✅⭕️❌❤️濕鳩emoji 就知唔方好野
是但啦 呢啲垃圾page都無人睇 睇左都無人信
老實講啊 有麝就自然香架啦
真係有料既唔洗太介懷人地鍾意點比較
啲咩脊醫運動治療師 咪又係因為無人識又無監管先踩第個專業黎上位
人地讀足4年辛辛苦苦
但要比班不學無術嘅當狗咁撚
本關注組近日留意到有運動及復康中心於社交媒體上作出失實言論。該診所聲稱物理治療無法處理輕微的姿勢性傷患問題,不能從根本解決問題,治標不治本。相關言論失實,嚴重誤解物理治療行業的工作性質,本關注組感到極度失望,在此予以譴責。

物理治療師既屬旅主流醫學團隊,當中涉及神經科、兒科、心胸肺科、骨骼肌肉科等醫學範疇,同時也是運動團隊中不可或缺的一員。運動專業的物理治療師會參與各大運動賽事事,並在賽場外為運動員檢查身體與治療傷患,可見其專業資格備受認可。物理治療師首先會詳細全面地檢查傷患者,根據檢查結果分析病因和制定個人治療計劃。有指:「物理治療係處理你發炎個一小個位置,可能係一條肌肉或者一條肌腱」。所言非實,物理治療師的治療目標包括除了處理痛症,還有提升傷患者的整體活動能力、健康、工作和運動表現等,並非針對處理單一傷患。物理治療師具備專業知識和能力,可以分析患者的痛楚來源,如肌肉、關節、神經系統等等,亦可改善或舒缓傷患者的疼痛,如關節痛、肌肉酸痛等,提供手法治療、電療儀器等專業技術協助傷患者達到放鬆鬆、消炎止痛等功效。物理治療師也會從根源入手治療傷患,並非只「解決發炎」的問題,例如指導傷患者改善不良姿勢,並提供適合傷患者改善肌肉強度及柔韌度的訓練。

物理治療師是由本地認可大專院校或海外大學培訓,需於政府物理治療師管理委員會註冊,乃受規管的專業人士。本關注組尊重其他醫療行業,並盡所能向大眾介紹有關物理治療的正確知識,務求釋除公眾謬解。本關注組理解該中心幫助病人心切,唯望往後多加注意,避免相關誤解再次發生,彼此互相尊重。

Hong Kong Physiotherapy Concern
香港物理治療關注組
28/09/2022

https://www.instagram.com/p/CjBIxQlhgHe/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
等我叫自己健康師然後踩醫生先
笑死 即跪
專業人士不嬲避免講術語
家庭醫生都係講阿媽係女人嘅嘢
一講深啲啲病人就hang機
轉第2個睇啦,每一行都有枯枝。我個朋友扭親腰,緊曬,搵左個物理治療師做針灸,佢話做完個彎幅度即刻多咗好多,我之後拗柴都去搵果位治療師。
同問
呢間由佢啱啱開業就有留意,去過睇痛症,伏,成個經營模式類似按摩店咁,其實都係班類似健身教練嘅人嚟,而且鳩接客,做開運動員生意又夾硬接啲都市病病人生意,根本就做唔掂都亂接
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞