BU Taught Master Discussion 23/24

222 回覆
5 Like 15 Dislike
年輕人,你太過年輕了。

有錢:撇除屋企有嗰種,每個月搵到嘅錢,扣除生活開支同基本儲蓄,都仲有一、兩萬淨嘅話,咁就係時候去讀。

有degree : 若果本身考得唔太好,好難同啲內地同胞爭得贏。Taught Master 最大嘅市場係內地同胞,喺小红书佢哋都有唔少落空。

若果打工、或者要見客、見人,有好過冇。

依家政府輸入高端人口,去到嗰啲Level嘅職位、無返一、兩個Master都好難同人競爭。

係唔係垃圾,都係好睇個人需要。
其實唔需要同佢解釋咁多連登總有呢種「自以為」嘅人 佢覺得有錢就讀得 你就算點解釋佢都覺得係有錢都讀得㗎啦

事實上睇唔同U唔同科,嚴謹程度都不一,都有大批落選嘅人。
落選嘅人一係錢唔掂,一係degree唔掂
是但搞掂一樣都有得讀啦
有無Ching讀呢一科
Master of Science in Entrepreneurship and Global Marketing
依家報仲有冇機
https://gs.hkbu.edu.hk/programmes?type%5B%5D=taught-postgraduate-programmes

大部份都未close ,小弟嗰個都未close,但已收Offer。

有冇機都係要睇命數。
MSc in Applied Economics 有冇人有消息
MSocSc in sports and Leisure Management 有冇人有消息
8月仲未有offer
仲係寫住In processing
係咪多數含
我都想知
幾時reg moodle同reg course?完全無消息
我科都係零消息係咪要等到8月底先有
又一星期 繼續0消息
咩消息都冇
可以reg BUniPort啦
自己上返個網
25/8開始reg course
唔該晒師兄
Student card一早upload咗仲未有email幾時攞得
28/8後開始攞,但開到5點
讀pt嘅拎完要等到7點先上堂
要一至五 5點前姐係一定要早走去拎
依家8月中,都冇offer 派到
係咪可以疊埋心水收皮?
Thank you
以為呢個表係for ug
BU taught master真係好撚混亂
月頭send email黎話註冊,點知用student id係未註冊到,要月中先註冊到
岩岩註冊完,個ac即時已經入唔到,不斷話未能登入

A confirmation email, with your registration status and follow-up information, will be sent to your HKBU student email account starting on 24 August 2023.

25號開始reg科,24號先正式send個registration status?

BU搞乜
岩岩註冊完就話入唔到,以為密碼錯
即刻忘記密碼

對不起,系統無法核實你的身份!請檢查以確保輸入的資料與註冊所讀課程時提交予大學的資料相同。(參考代碼︰[ -9001 ]).

BU垃圾到痴線,垃圾體驗
你係收到email叫你睇幾時拎學生證?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞