LG c2同sony a80j應該邊到買

63 回覆
1 Like 4 Dislike
想買42inch

想平d
Fortress
thx
我都睇緊42吋 出PC 4K 144hz
細鋪8千幾
a80j冇42吋
得a90k同c2有42吋
竟然比大鋪平咁多?

呢個價冇得輸

我最高位12980入手
avlife
見好多youtube都係compare LG c2同sony a90k 42inch

應該點選擇求建議

用32inch用幾年 覺得都係細左d
c2啦
有價錢優勢
有機會R到燒印保

不過你用開6k 會覺得唔夠清架喎
42吋4k仲要唔係傳統RGB排列 又打折
ok 咁我都係去馬買c2 個燒印保係咪講緊保養個陣叫佢免費換部

無計 32inch 6k雖然真係好撚清 但真係太細 希望apple遲d 出個6k嘅42inch
應該只係搏換panel

定係考慮55吋8k lcd?
42inch同48inch係咪無一部超過4k?
55inch又好似大左d

btw ching離題推薦你一部好野 benq 3270u 用左2年 唔知點解望好耐個mon隻眼都唔會點辛苦 超級柔和 最衰佢係霧面
42 48應該冇超過4k

Benq比較注重護眼
不過我都用緊c2 42做mon了
佢好似比studio display同pro display xdr嘅standard glass更加反光?apple d standard glass好似反光已經少 估計有d咩特別塗層

btw呢排有打算買4k projector試下可唔可以代替d 大mon野 但經過d鋪好似全部都係小米嗰部14xxx HKD嘅
表現好接近

ching 問個好重要嘅問題

請問c2最暗可以大概有幾暗?

我一般用所有mon都係tune到brightness最低隻眼好敏感
得閒幫你度下
8k 55inch係咪講緊qn700b
是的
好似2萬only 值得一試 不過唔係oled所以有背光 當電腦mon用可能幾傷眼
關事架咩
9估 有背光就有energy 如果佢無local dimming 咁應該好多pixel都射緊energy
買q70a 55吋 4k120 唔求oled都ok平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞