[歷史台]點解自稱仁義嘅劉備會殺死自己個仔劉封

33 回覆
4 Like 8 Dislike
連出名殘暴嘅曹操都唔會為左曹丕可以順利接班殺曬曹彰 曹植

點解劉備咁撚毒
我諗同 豐臣秀次差唔多
劉封係養子,原名寇封
因為劉封唔本份開始失控
劉禪年紀太細冇威望,如果劉封有心要搞事到時好難壓制到佢
你知唔知李世民殺左幾多兄弟啊?
佢係養子 留佢係度有憂慮
不過問題係劉備都無理由處理佢

導火線係唔救關羽+失荊州一事
令劉備唔處理佢唔得

關羽係蜀漢集團老臣
係好多蜀漢將領如後來廖化頂頭上司
留佢係度人心不滿
孔明失左街亭 都要斬馬謖

當時堆老百姓 低層士兵
點有智力理解咩養唔養子
如果劉備唔罰劉封 很多人只會認為護短

見你
劉封冇跟孟達降魏傻仔左
淨係唔救二哥單野佢死十次都唔夠
劉備真係唔知
早知就聽孟達講投降曹魏啦
劉備仆街在收人做義子孔明叫佢殺劉封
其實從後來孟達申氏兩兄弟叛變 都睇得出劉封唔出兵救關羽係有啲道理
劉封本名寇封 係羅侯寇家既人 係荊楚大族 當年劉備寄居荊州需要得到當地人支持先收佢做養子

咁劉禪出世之後,劉封地位十分尷尬,劉備都進退兩難,因為廢劉封比人話無情無義 唔廢劉封就威脅到劉襌繼承權 唯有掉佢去上庸 跟住咩都唔理 關羽單野正正比左藉口佢將呢個問題解決
尋奪鼓吹搞到孟達叛變已經係重罪,劉備將呢件事放得前過不救關羽
本身養子就係養家無後要解決繼承祭祀問題先收養過繼
養子既繼承權唔會超過到養家生子。當養家有生子既情況養家定養子都可以自行決定養子歸宗結束關係,唔係咩無情無義只係正常程序
孟達招降信都話劉封 征則有偏任之威,居則有副軍之號。而且劉備派劉封去幫孟達 係你口中就變左自生自滅
自生自滅唔會叫佢負責守同襄陽 宛連接既邊境吧...
東三郡同魏吳接壤,係重要戰略位置,孟達攻下之後唔放心俾佢打理先派劉封去,由此可見應該唔係外派佢去投閒置散,而係有心培養佢做鎮守一方既將帥。只要佢永遠唔干預中央朝政,係邊境聽聽話話可能可以善終。

不過劉封到步之後多生事端,因為佢而間接失去東三郡說係後話了。
唔係連接漢中咩
你見劉封係蜀書同邊d一人齊就知點解要殺
其實得一個
唔係殺埋李元吉咩 我有睇大唐雙龍傳架喎
唔係佢殺的,佢頭馬殺
其實佢本來就無諗住殺兄弟既
嗰日中午一入城門就被人圍啦
劉封做既野條條都可以斬
劉備淨係殺佢一個已經好輕手
魏吳呢d情況抄家滅族係最低消費
假設題
如果阿斗無出世..........劉封做皇帝, 會唔會親自帶兵北伐,唔交兵權比諸葛亮??

劉封本身自己都係將軍, 邊會肯交兵權比其他人帶兵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞