Red Alert 呢隻Game 根本係預示左俄烏戰爭

289 回覆
91 Like 8 Dislike
適逢布甸狗總動員,介紹番呢隻經典即時戰略game

終極動員令-紅色警戒。呢隻game dos版可以追溯到1996年,原理上係C&C(command & conquer) 續作,由於加入海空軍,再加埋使用真實存在過嘅國家,所以當年呢隻game 一出即時哄動電玩界。以前冇高速寬頻,啲人都係透過modem對戰。

2020年red alert 出左remastered 版,以全新4k 推出,最正係加左對戰排名,同埋可以自制地圖上網對戰。其實已經唔同晒,不過呢啲陳年舊game,除左老屎忽我諗真啲冇人會留意

不過除著俄烏戰爭開打,呢隻game即時代入感升呢

首先,網上對戰可選嘅國家有英國,法國,德國,土耳其,俄羅斯(蘇聯),然後就係烏克蘭

俄烏係用蘇式武器,有大量坦克可供開罐頭。優點係重武器多,缺點係情報薄弱。

反觀盟國坦克冇咁重裝,但防空極佳,有得用spy,MCV偷襲,而且可以用衛星開全地圖,睇住俄佬嚟打。最適合閃電戰
呢隻game嘅設定簡直就預示左俄烏戰爭

最正係啲remastered 版player 可以upload自製地圖對戰4v4 3v3 2v5 1v2 同全世界嘅player 對決。
而啲地圖當然好正啦,已經有人整俄烏地圖,台海地圖,韓半島地圖,最令你意想不到竟然有香港地圖

https://youtu.be/7L7LfhzrSs4
我覺得Mental omega直頭講緊而家添
普京復仇戰

EA識諗就應該出個特別版幫Ukraine 籌錢重建
comrade general
佢高清左我覺得好似冇咩分別都係咁格仔人
好撚難打
用基洛夫空艇打烏克蘭一早贏啦
順手升埋三柴可以清埋德國
一定出啦
飛咁慢
天啟好撚勁
出yuri 未?
God of War都可出烏克蘭真人版

(有圖,小心)烏克蘭阿速廠獲釋戰士,被囚期間俾俄佬打到變豬頭
https://lih.kg/3158184
美國佬送大量多功能步兵車打皺你啲基洛夫
譚雅
以前冇高速寬頻,啲人都係透過modem對戰。

乜鳩
圖像太差

唔掂
對地對空都得
呢啲叫情懷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞