油漆經驗交流區

89 回覆
8 Like 1 Dislike

係我理解錯誤定點,佢好似講到鏟完底唔落水司拿/光油直接批立邦灰

仲有袋鼠牌水司拿真係好垃圾

仲有水司拿根本主要都唔係防潮作用,點解要叫防潮底漆呢

網上好多專業資訊一堆理論,真係得啖笑

有冇堅係落手做既師傅出黎交流下意見
封底 批灰 一底兩/三面
佢d文字寫著果一底係代替司那/光油作用
如果唔鏟底係咪可以就咁係舊乳膠漆牆面批完灰就油新乳膠漆
索浸水司拿再批灰會好d
自己屋企DIY左一間房就剷底,批灰,濕布抹牆,上司拿(sealer),批灰3次,上底漆(primer),上乳膠,感覺係司拿係令到幅牆冇塵,但我覺得有濕布抹完都有差唔多既效果,當然上完司拿係再乾淨d
打錯

自己屋企DIY左一間房就剷底,濕布抹牆,上司拿(sealer),批灰3次,上底漆(primer),上乳膠,感覺係司拿係令到幅牆冇塵,但我覺得有濕布抹完都有差唔多既效果,當然上完司拿係再乾淨d
其實濕布抹牆作用不大,司拿作用就係好似一層膠水咁封固個底層
我唔識入面咩成份,但我覺得你用剷刀都剷唔走既野其實都唔洗搽膠水,我做完既感覺係每做下一個步驟都要冇塵,通常都唔會失敗
你講得啱冇塵當然最好,但係鏟完底你唔用司拿/光油點做到冇塵
司拿=封牆漆,同樣作用既嘢黎
底漆你油完上去等佢乾再摸下,
就知佢會痴住D 粉塵, 牆身滑好多, D 漆易上D

袋鼠嗰隻叫水性封固底漆
唔係叫防潮底漆
屋企俾個師傅油完 摸落油漆好薄
係咪正常

但其實我都唔識分厚薄 點為止正常
有無教學
有冇人識, 唔鏟, 執灰翻油要買邊d 野?

立邦? 其他牌子?
油漆夠唔夠厚主要睇夠唔夠玉 始終都係飾面嘢 只要佢遮到過底 滑面 無撲出嚟已經合格

只有底灰先容易分到厚度 不過以前啲批牆灰係比較厚,有啲佢直接用子巾灰批石屎 當埋批盪

而家平底漿 或者即用批牆灰都好薄 一來灰愈易省幅牆愈平滑
唔執灰翻油記得要用sealers
住家自用就立邦啦 其他出名少少就多樂士 SKK
我見我師傅用好少油就完成間屋既工程
同網上既formula唔同 計過應該唔夠
摸上手又真係好薄咁

3間60呎房牆身 無新樓單邊大窗果款
樓底大概2.6-2.8米高
佢用唔晒一罐5公升立邦5合1 大概用左60% 70%左右
係一間垃圾公司做緊油漆學徒
留名學野
每罐油都標明可以油幾多sqm
當你油全屋牆 兩浸乳膠 確實係有得計最少要用幾多罐油先油足

但實際有無係某啲位偷咗工 你真係捉唔到 始終大家唔係睇住開工
只可以你係啲唔夠玉嘅地方有權叫佢補油
裝修佬唔偷工點叫裝修佬
天花板係咪都係咁做?
巴打 我想問我呢個情況係咪係咪唔夠油?
你當3間房都係 2.4*2.4m 2.6m高 有門有窗咁
我想油3浸 要用幾多公升
粉質乳膠漆點睇係咪滑面? 係咪無特別明顯一撻撻就已經叫合格?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞