Mary 5ive 香港珠寶首飾中伏

49 回覆
70 Like 3 Dislike
若果你唔中意浪費時間/比人屈/貨不對版,咁可以打消買mary5ive嘅念頭,原因如下:

1. 物流問題,曬客人時間
2. 將送漏貨嘅責任推比個客
3. 貨不對版
4. 物流問題,再次令客人白行一趟,浪費時間,而且流程有問題
5. 屈個客人網上㨂所以有色差
6. 比瑕疵品客人
7. 又甩底⋯
8. 唔重視貨品質素,瑕疵品都好小事,唔專業。

示意圖指環係白金,其餘係黑金。

如果你都仲想買mary 5ive或者其他小店嘅中價首飾,不妨睇埋落去。或者中過伏都可以黎圍爐警世⋯
—————————————————————————
首先講下Mary5ive間舖嘅優點,就係一開頭有禮貌同款式靚。當初我係急住買隻介指慶祝同影相,係網上見個款式好靚,而且網上冇咩負評,8月6號就立刻去紅磡門市睇。

但由於介指size唔啱同我偏好淺色啲。當時職員攞出3種唔同色嘅海藍寶,而佢當時都表明係做到最淺色果隻色嘅,即係最右果隻嘅色(冇錯,由於厚度問題,最右係淺過最左嘅)。

係猶豫訂貨定去其他門市買之際,職員願意借出demo同度手指寬度嘅工具,所以諗住唔好咁婆媽,決定訂造隻淺色啲嘅戒指,就full pay咗⋯⋯⋯

8月8日,係whatsapp度確認咗款式顏色同大小,等18-22日就可以收貨,到呢度都未出現問題⋯

9月3號,職員打電話通知可以攞貨,之後我亦係whatsapp確認咗星期三下午三點去尖沙咀門市攞。

第一次去尖沙咀門市,位置對我黎講都幾唔方便。點知去到,職員同我講未送到,仲話如果我搭的士去紅磡攞,可以向佢公司claim番錢。我果陣呆咗呆,但行到出商場就決定擇日再攞,因為明明係公司嘅錯,有咩理由要個客走黎走去?

第一個錯:物流問題,曬客人時間

之後收到whatsapp通知,佢地表示未送到係因為冇約實時間。我當堂成頭問題,尋日先約5點咖喎,咁都要推個波比我?

第二個錯:將送漏貨嘅責任推比個客

當刻雖然覺得好錯愕,不過見佢即晚都肯過黎,咁就決定等下,留多陣係尖沙咀。值得一提係佢地提供咗小禮物為送漏貨一事致歉。

咁大概7點幾,我第二次去尖沙咀門市攞戒指。打開個盒,驚覺啲海藍寶嘅顏色深咗幾個色階,唔係我原來expected嘅,咁當時我就要求重做。但無論當時職員定之後whatsapp聯絡嘅職員,都唔肯承認做錯色係佢地問題,佢地只係不停游說我收貨,話啲石之所以睇落深色,係因為隻戒指深色⋯尖沙咀門市職員都表示呢隻可能係工廠入面最淺果隻色黎⋯

第三個錯:貨不對版

由於當日已經好攰,所以我第二日先同紅磡職員聯絡。再次,佢係冇承認過錯誤,但又話可以做淺色啲。咁我就唔明喇,既然你地冇配錯色,咁係咪根本做唔到我想要嘅combination呢?

同職員通電話後,佢再三承諾係做到。同時我都表達咗佢地冇check貨就叫客人黎、同埋浪費時間嘅不滿,咁我都比多咗次機會比佢地。今次大概要等1-2個星期。

講番個小禮物,係一條款式過時嘅假石頸鏈⋯真心,冇人會戴佢出街⋯感覺係賣唔出嘅貨。我之後亦將呢條毫無誠意嘅致歉禮退番。

之後,職員有係whatsapp同我確認顏色。咁呢度就發現原本戒指顏色唔啱根本同戒指深色無關,只係佢地冇用到淺色嘅石⋯求其是但做比個客⋯

9月16當晚,佢地話攞得,咁我就17號去攞,約咗5點。第三次去尖沙咀門市,但去到尖沙咀門市,職員又話未送到。佢即時打比另一個職員,電話入面嘅人表示件貨根本未做好,只係混淆咗我同另一個客人電話,先變咗通知我上黎。咁就搞笑喇,乜叫客人上黎唔駛對單先咖咩?

第四個錯:物流問題,再次令客人白行一趟,浪費時間,而且流程有問題。

由於兩次大熱天時食白果,咁我亦唔想再比mary5ive玩,所以我就決定退款,無奈佢地多次拒絕放我呢條水魚走⋯佢地仲話之前有色差係因為網上圖片有色差,但明明我係親身上去㨂色⋯

第五個錯:屈個客人網上㨂所以有色差

9月19日,尖沙咀門市叫我去攞貨,並且有影相證明戒指到咗。但我就係相入面發現戒指有明顯嘅瑕疵,但當時職員話嘅燈光問題。

第五個錯:即係客人發現有問題,都唔會再check,求其答。

9月21日,我第四次上尖沙咀門市,發現戒指上多次有個凹痕同小洞。職員表示因為佢地冇重做戒指,只係撬開再換寶石,然後又再承諾我18-22日內重新做一隻比我。再次,我要求退款,職員答應當晚8點/翌日1點半會有職員打比我再商量。

第六個錯:比瑕疵品客人

Mary 5ive 紅磡門市職員影嘅相

Mary 5ive 尖沙咀門市職員影嘅相

我自己去尖沙咀門市驗貨

9月22日,咁理所當然,上述兩個時間都冇人打黎,於是我再問尖沙咀門市佢地打算點。到4點終於可以同mary5ive傾,職員再次表示唔會退款,並承諾10日內重新再做,上述兩個時段都因為要同工廠傾所以打唔到/通知我。

第七個錯:又甩底⋯

值得一提係呢個職員態度好差,多次強調戒指唔同色係好小事,公司已經幫我轉咗色,好似皇恩浩蕩咁。佢覺得戒指上面果啲只係好少嘅瑕疵。佢亦都話顏色之所以唔同係因為疫情下好難同個廠溝通⋯總之咩都好小事,似乎佢公司根本唔care啲客人⋯

我有問究竟唔退款係有咩考量呢?佢話因為件貨已經做咗,但佢啱啱先講話會重新做過隻戒指⋯

第八個錯:唔重視貨品質素,瑕疵品都好小事,唔專業。

我都表示唔再曬時間,你地唔退款係你地嘅決定,我亦會向相關途徑投訴。

去到今日,我未收到件貨,而本身隻戒指係慶祝用,如今日子都過埋,而且買得咁唔開心,隻戒指都冇咗佢意義。我希望早啲po出黎可以懸崖勒馬,反正間公司做唔好件貨未必關玩唔玩我事,而係佢地公司無論行政定態度都好有問題,能力不達。

希望睇完呢篇野,而你又唔中意浪費時間/比人屈/貨不對版,咁可以打消買mary5ive嘅念頭。同埋,就算買其他小店,就算有係 香港婚展會 擺過攤,都未必有質素保證。千祈唔好咁白痴咁比全訂。

最後我地黎重温一下呢隻戒指嘅成長史。之後有更新再update。
真係慘 一睇就知唔同色
介唔介意講買咗幾錢?
想問下要幾錢架
手飾顏色做工唔緊要咪等於冇野可以要求,間舖傻傻地,不過會唔會價錢問題。
留名想知幾錢,仲要成肚氣
年頭同你一樣中過伏,貨不對板,曬客人時間。
45xx
咁之後點解決
真心公司處理求其問題
推下等啲人唔好中伏
朱義盛就算吧
推到佢仆街
黐撚線
樓豬好撚慘
個客服好似玩玩下咁
會唔會有機會又係淘寶嘢?
咩垃圾公司嚟
求其交貨就算
樓主好慘
造訂婚戒指都咁求其又delay 仲要唔平
專造*
海藍寶都唔係貴野...咁樣搞一搞人工貴過件貨
有用post都冇人理 幫你推
成日喺FB見到廣告
推!
加番啲關鍵字
Mary 5ive 評價
Mary 5ive 好唔好
推!唔好俾間野再伏人
其實係淘寶貨黎
你自己淘可能開心D
Push
嚟間野本身質素唔高
但佢唔會厄樓主海藍寶個價
海藍寶碎石太平
佢重新整過隻重煩
同埋有色寶石非白鑽
未鑲同鑲起會有色差

如果對顏色同用channel setting啲邊線有高要求
買平野唔使諗
你嚟個要求去vca先收到貨

無睇晒全文

題外話
啲人以為日本野質素高
其實仲差過本地啲品牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞