黃傑龍:經濟危機超越病毒危機

58 回覆
74 Like 20 Dislike
黃傑龍:經濟危機超越病毒危機 冀經濟官員多主導抗疫

優質旅遊服務協會主席黃傑龍認為,香港目前的最大敵人是經濟危機,不是病毒危機,負責經濟的官員應該在抗疫工作上多些作主導,協助本港走出經濟危機。黃傑龍在本台節目《千禧年代》說,香港的復常工作比其他地區或國家遲了半年至一年,現在仍處於考慮檢疫措施是「0+3」或「0+7」方案,已太遲及太微觀。他說港人被困在香港,意識上只看到病毒是最大敵人,看不到經濟的危機。他說世界銀行上周已公布,明年全球有機會進入滯脹,經濟萎縮。黃傑龍說,現時經濟危機已超越病毒危機。他又說,如果香港要復常,吸引旅客來港,要做好規劃、宣傳準備,例如旅遊業也需要時間準備人手及旅遊巴等。

又犯左國安法
垃坡建制派跟支那training ,train 到經濟清零。你依家0+0都冇撚用,啲外資走咗唔會返
執撚左個垃圾港轉做宇宙防疫化療第一港啦屌你老母臭閪化療狗
年頭個個批鬥共存個陣又唔見佢衝出黎講
驚嗱?
依家日日病死人 有冇人因為經濟差而死
與病毒共存 你仲係咪人
冇咁嘅事,完善咗嘅議會冇飯民阻Q住,政府決策應該非常高效,乜撚嘢慢人哋半年一年?

呢隻蝗桀聾喺度公然利用大氣電波散播謠言蠱惑人心,国安拉人未?
英國死咗25萬人呀
錢無左可以搵過,有人因為新冠死左就無得番生,呢個係哲學問題,唔會有結論
佢點解要引導我去認為政府無能,抗疫破壞經濟
現家先知?
我嘅訴求只有清零
呢D 反政府組織幾時先會得到蘋果日報級既待遇?
救D 90歲以上既人緊要D 佢地點死都好就係唔可以中武肺死
終於知驚
由亂轉治唔係好叻叻咩
生命權比經濟重要,美國死咗一百萬人呀
入親餐廳都要 check

政府已經話左比你知邊樣重要

好多抗疫撚都係早半年開始見餓先知
佢屌左好撚耐啦喎
其實一個紅黃碼機制,已經冇人會想黎
呢啲老闆級一般都有外國護照啦 冇錢搵咪拍拍籮柚走人囉 除非個低花咗 伸請移民被拒啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞