屯門爭泊車命案|退休警鄺德榮誤殺罪改控襲擊致造成身體傷害 妻子獲撤控

165 回覆
30 Like 310 Dislike
法治
做過警察就可以公然殺人
仲癲過四大探長年代
老到退休姐

馬宣立係香港法醫中少有的好人來的
做狗真係有特權
自己友無事
打交死咗人唔使告誤殺
鬼叫對方係差佬
笑撚死
特權階級
死果個係撐警藍屍
自己受返

警方早前就屯門泊車爭執命案拘捕一對夫婦,他們分別為退休警員及警署洗衣店老闆,合共被控一項誤殺罪,於今(1日)早提堂。

法官批准女被告李桂芳(58歲)以現金20萬元保釋,男被告鄺德榮(57歲)則須還柙候判,案件押至明年1月26日再訊。而曾宣佈「封咪」的YouTuber 華記正能量,就於周二(31日)發佈的新片中透露,案中死者「撐警」,與他擁有很多共同朋友,更曾出席過他的街站。

案中死者為貨 Van司機陳國樑(55歲),有傳媒曾引述消息指他疑有心臟病紀錄;惟華記正能量就於影片中稱,死者太太透過朋友聯絡上他,澄清陳其實「從來沒有心臟病」。

華記又自稱大概了解案件的來龍去脈,但因憂慮干犯「妨礙司法公正」,所以不能透露太多,「但係有車 Cam 就影到晒嘅,件事發生咩事就好清楚」。

華記續斥有人將案件「政治化」,接着就透露死者立場撐警、家屬亦是愛國人士,去年曾到他「支持23條」的街站簽名支持,又展示死者當時到街站留影的相片。華記形容案中的退休警員為「Trouble Maker」,傳聞他當時是被人「革扯」,但華記認為情況不足為奇,「例如有三萬幾個黃絲,緊係有幾個係好人㗎~」「咁有三萬幾個警察,梗有幾個係警魔㗎」。

華記於片尾再發放「正能量」,指知道死者的8歲兒子「好傷心、情緒有啲問題」,太太亦面臨情緒崩潰,為協助他們渡過難關,會將華記 Patreon12月的月費收入捐給家屬,以解他們的 「燃眉之急」。
法治喎?
洗唔洗比個好市民奬佢呀?
殺人放火金腰帶
死者家屬又會罷休 咁撚奇怪
繼陳同佳後又一合法殺人
咁都無誤殺?
藍撚到發黑,俾自己偶像殺簡直係光榮,要幫佢寫喺墳頭添啦
咁叫司法
改告呢條不如唔告啦仆街
犯法就係犯法
除非你係
嗰時好似講過係幫驚署 定懲教
問下華記正撚樣點睇佢死撚左個手joke
退休警司喎,唔改做合法殺死對方好俾面架啦
因為係特登,唔算誤殺
咁都唔係誤殺?
YES !!!!!

特權 特權 特權!!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞