拳願奧米加集中討論區53

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
呢樣我明

我覺得暮石光世同關林佢地果d 教係好合理(符合佢地性格+佢地本身開武館/道場,再加上佢地係拳願關係者同俾面一夫,教光我完全正常)
王馬,主角嘛預咗佢會教

黃金帝同劉東城都似不拘小節既人應該會教,但問題係佢地同光我完全唔熟,至少鋪排多d少少佢地frd 底下先啦

牙同King 就更加奇怪,太突然話教就教
難得因為佢寫得咁垃圾而增加返討論度

亞當用臥王流
話明臥王流 當然要長期訓喺地下
btw用蠻力破到關節技,真係好大力下
大力都無用 對面條撚樣玩鎖血
臥王流 鎖血
希望亞當打死龍鬼 之後蟲比個人造心臟佢順便叛變成年事合理曬
下星期就有得睇龍鬼訓喺度都贏
黑木徒弟反而最廢
不過死Lur就可以做到徒弟點都有野學
南哥
教完理人基礎 再教先之先
仲想點 黑木全部基本功黎
拳願入面天賦嚟講拳眼同寫輪眼差唔多咁屈機
其他咩吳一族血統/剃刀真係行埋一面
上圖個動作點都唔算關節技
兩個人企係度點做
唔識分,睇落係靠屈阿當隻手肘迫佢訓低
都叫接住手兩個關節位
不過比鎖技廢
咁樣係冇可能takwdown到
佢輕鬆抽返隻手出去
站立果時2 on 1 就讓人一隻手打鳩你

即係我嘅意思係呢下唔係好有效嘅槓桿,係漫畫世界完美時機做到就可能有啲用嘅。但你是旦搵個人咁樣捉你隻手你會發現你成身都用到根本唔駛理佢。

講多少少俄羅斯國術 systema就會見到呢啲野
不過systema不嬲都係比人攞黎笑

拳願我記得有兩次係用蠻力無視十字固
呢個就真係超大力先做到
仙術嚟 掂一掂就甩骹都得
不過都要屌返
以前阿修羅作者真係會用心度唔同流派同動作
不過去到奧米加就冇晒
其實肯教係正常,因為好多人都唔想自己套武功失傳,
好似黑木咁,話就話唔收理人同隼做徒弟,其實都好樂意教

但係多數高手放唔低面子去做下把位請教對手,其實光我周圍請教人功夫有少少似現實李小龍個 story
好睇就得啦 真實性好其次

日本漫畫家對地面技了解最深應該係諫山創
佢唔止知道啲鎖技完成個姿勢係點
連中途點樣控制同過渡嘅細微動作都有畫出黎

全能格鬥士唔計啦,始終佢真係畫緊修斗。唔識嘅話冇得畫。
好似話作者本身係玩全接觸空手道,柔術都有玩但應該唔精
阿修羅果陣有講過,佢個責編都有練咗好多年格鬥,所以佢同責編討論劇情果陣會就地開打,討論姿勢分鏡點會好D,依加奧米伽我真係懷疑轉咗責編所以跌晒watt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞