女工程師棄高薪工作 重返校園讀物理治療學位

165 回覆
45 Like 240 Dislike
「冇嘢係會遲,更何況係自己嘅終身職業。」一個成為物理治療師的夢想,令原本獲得香港大學土木工程工學學士的伍凱瑤,毅然放棄工程師的高薪厚職,重返校園,修讀為期4年的東華學院物理治療學士課程。除了成為物理治療師外,凱瑤亦想成為瑜伽導師,於是隻身赴印度清奈,修讀500小時的瑜伽導師課程。
面對人生的轉折和挑戰,凱瑤直言「有心唔怕遲, 如果自己有夢想,應該要有勇氣跳出自己的Comfort Zone(舒適區),追求自己真正想要的。」

見工人勞損 自問「自己可以幫到佢哋咩」

伍凱瑤坦言「工程師人工不錯」,剛從香港大學土木工程工學學士畢業,就順利從事土木工程工作,並參與政府大型基建工程。這份工做了3年後,月入達到逾3萬元,令同樣從事土木工程行業的伍凱瑤爸爸感到驕傲。

面對工程工作,伍凱瑤看到的不只是工程材料及賬目,更是工作中的人。在地盤工作時,伍凱瑤常常見到工人因長期工作而勞損,內心自問「自己可以幫到佢哋咩」。平時學習瑜伽的凱瑤,開始思考是否能夠利用自己的瑜伽知識,幫助他人紓緩痛症。但專業的治療,始終與瑜伽有別,伍凱瑤的內心亦留下了問號。

2018年新聞,條女仲係唔係到
去印度尋找自我
去印度500 小時都仲識笑住訪問
幾肯定係樣柒
我識得另一個女yoga導師都有去印度
有啲相關課程
收皮啦工程師畢業得兩皮 果下轉身做pt 人工10皮 點比
pt做個症都收800,用機做唔駛自己落手
冇相關工作經驗同學歷都讀到?我有朋友都想好似條女咁quit工讀OT/PT 但東華都唔收
3年先3萬幾 仲要係civil…
用dse成績報JUPAS定直接non-ju先?
我記得係幾索,今年應該拎左牌啦
你低啫 我高喎
工程師係……高薪厚職?
個樣幾標誌
當年hku civil女神
及早離開係明智
有張八達通都做唔過
清, 早晨, 咁早呀?
HKU Civil + 有八達通 正常chartered後入唔到政府做E都喺出面做到RE啦 連埋housing三十頭輕鬆過十皮啦
周圍一大班嘔心厹, 一係毒撚, 一係就污糟邋遢地盤佬.
要做雞都唔落地盤做啦
怕污糟邋遢走去做PT幫啊伯摸臭腳幫啊婆抽痰?
其實係,佢學歷背景同性別注定咗佢一定入到CEDD
睇到啲留言就知道大家有幾無知
入到政府做engineer搵到錢等於有成就有成功感?等於係自己想要嘅嘢?眼中只有錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞