[A/I/DMM] ウマ娘 プリティーダービー (72) 半年一個新劇本,點搞呀大佬?

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
原來係咁,咁我應該又劏得
台服玩完跳黎日服既新玩家想問問:

1)點解我衝極個數值同你地都係差咁遠我已經抽左滿突小北,速子,b95(果期入坑),兩張sr滿智力卡,借多張美妙之類,種馬去癲瘋賽刷基本都做到雙圈&9星,但係速智流出黎都係只能夠去到部分巴打所謂既弱智線(全程冇休息但有同b95外出)到底我重差咩?

2)b95招技你地會唔會專登拎?有時佢綠絆都去到第二年尾先出,後面智卡彩圈我去升智回體連外出機會都冇,值唔值得諗計攝時間同佢外出?
B95招技必拎
你個陣應該抽速子先啱
3智2速會弱智? 你其他數值幾多?
一係買歌策略有問題 有冇友情>得意>連續事件咁買?一場有冇買到20首歌?

B95招技一定拎 自己搵個好少少嘅時機外出
B95最強防守技能 穩固優勢
運氣好甚至可以開兩次 對手絕望
假如B95遲出 差唔多可以考慮remake
除非練得好靚
因為智卡迴轉起上嚟 後面就無乜出街機會
差少少體力又可以用商店補
所以正常首年 B95就應該用咗1,2次

另外通常貼得上嚟 都係半成品至成品
背後前期斬咗好多馬 無人知知
就算未達到心目中滿意 都頗為接近

新劇本講究疊友情 得意率只係玄學
前期盡快15%友情 速+1 速+2
加上要考慮馬匹成長特性 / 種馬因子
有力加乘or多力因子 可以優先考慮買PT+同賢+先
之後過渡先買力+
最好果隻計,速度1600,智&力先岩岩1000,耐力唔夠700,差少少既可能智&力得800左右
歌20首好難通常3年尾就18首,有時黑起黎連18首都冇金技都拎唔到(題外話,果招金技又有冇用?後半隨機+勁貴好似非必學)
買歌就真係冇睇太多順序,除左第二年會優先點兩首技能點歌,其他多數學到就學,另外有睇小a講,唔會上堂上到一半曬點(不過都係唔夠點學20歌

最近買到23歌
正常到20~22歌 數值先開始比較靚

不過我最高都係UF3 未話練馬特別勁
都係個人少少心得
又學到野

技組幾勁
自己補綠技同道中就得
綠技B95 道中B95
CY想要錢了
卡池馬池都好似唔差想錢想瘋了
等大佬實測埋1200兩場G1
再決定抽唔抽馬
自己固有又係混合技
可能可以跑英
複合固有=勁自己廢繼承 逼人抽
最癲係 假如意氣衝天存到速
加速階段縮短 固有速度可以利用埋
假如存唔到速 都可以當0.3加速力固有用
自帶地固先手必勝
英里400米 好似有少少遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞