梁競徽自揭人工最低只得6千蚊 大陸網民嫌無綫出手太低

105 回覆
7 Like 188 Dislike

梁競徽(原名梁烈唯)近年在大陸專注發展,他為討觀眾歡心,除了不時在微博表忠外,更用國產電話,當然也少不得發表大陸網民最愛看的事,便是藝人緬懷以往拍劇的日子。

他表示從2004年至19年這15年期間,自己參演的劇集超過五十套,但令自己或觀眾記得,或稱得上是經典就只得《飛虎》系列。他說︰「其中2011-2013的飞虎系列,就肯定是大家都非常喜歡的,也是為我個人的事業帶來起薪的。不但多了人認識、認可,也將薪金由6000港幣每月,增加至15000港幣每月,更加在TVB獲得了《飛躍進步男藝人》,也在馬來西亞獲得了《最佳男新人》。」他形容該系列是「一套讓我從6000工資到15000工資的作品」

大陸網民對無綫給他如此低的人工感到不可思議,批評無綫出手太低,又指無綫藝人的演技比起內地的小鮮肉好很多,認為無綫的做法太不公平。然而,有部份網民認為藝人的底薪不高,但可憑出席活動、代言賺錢。梁競徽其後逐一回應網民對無綫的指控,他說︰「不要覺得做藝人就能賺好多錢~那不一定是真的!做藝人最重要的修為~是自己!賺到的也是自己!」、「一向也是(低人工),現在也好不了多少,但也要公平的想,它是在亞洲,甚至全世界,養人最多的一家電視台!壓力也很大的,特別是現在。」

https://www.am730.com.hk/娛樂/梁競徽自揭人工最低只得6千蚊-大陸網民嫌無綫出手太低/338899?utm_source=am730webshare&utm_medium=copy_link
~! ~~! !! ~~~ !!!!!
無線: 好似比多左, sor
係微博曲線乞錢?
你係值呢個價錢only
俾多你架啦
而家睇返果班打住香港藝人名號返內地搵食既撚樣醜化自己不斷拍果啲濕鳩短片 以為自己拍啲片好多view好好笑 其實係柒到無倫
之前班濕鳩香港藝人拍埋果啲「我是中國香港的」
呢條梁勁廢又整古做怪扮傻仔唱歌
成班不知所謂 小丑都有尊嚴過佢地

以前我睇關家姐拎錯獎、百萬富翁「拍定手我讀drama架」果類片我會尷尬到睇唔晒 而家發覺真係碎料
On9 tvb會唔會係全世界養最多人嘅電視台
個個都以為自己可以做到第二個陳偉霆

當年陳偉霆都係靠好運, 比佢接到個好角色(古劍), 先係大陸爆紅
唔計 共產黨(央視)
翡翠台 系全世界養最多人既電視台
(因為要養住 / 防止旗下藝人亂用自己把廣東話聲
都係食碗面反碗底
呢D正仆街 肯捱CCTVB低人工就係想易出名 普通工幾千蚊你做唔做丫
無CCTVB撚有人識你 有名而無利係你自己問題
依加大陸每月幾廿萬咪幾好
人又唔靚仔
又冇身型
有冇演技
當日TVB肯俾六千蚊算係咁啦

你肯做
人哋肯俾
你情我願
藝人底薪不嬲都係咁低咖啦
反省下自己點解無show出啦
應該俾3000算數
呢件廢物俾盡三千,文又唔得武又唔得樣又唔得
我喎
呢件垃圾 6000都唔值喇
我養隻狗大約1500, 佢應該只值1000
白養冗員
比多你
大家低調啲
梁先生(梁我喎)喺3年前年好落力
好多人見過佢出現
咁黄,係咁得咁多,藍友就唔同
陳其實幾有獨特性, 佢紅係可以理解
唔係不嬲用tvb嚟攞名氣
再做生意/出騷賺錢架咩
佢份糧點夠食
又唔止陳偉霆既
之前就有劉愷威
宜家有個曾比特
仲有宇宙GEM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞