聯合國最新既人類發展指數(HDI)已經出爐 香港排名高過北歐多國??

12 回覆
5 Like 9 Dislike
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index

聯合國竟然話香港生活好過瑞典丹麥芬蘭 香港人會唔會太幸福

Cctoy:聯合國被收買咗㗎啦
HDI好似唔關生活事
人類發展指數由巴基斯坦籍經濟學家赫布卜·烏·哈格(英語:Mahbub ul Haq)和印度籍經濟學家阿馬蒂亞·庫馬爾·森於1990年發明[3],是國際上衡量國家或地區社會發展程度、民眾生活水平的主要指標
你知唔知HDI點計出黎?
總之香港閪既就計
Cctoy
HDI 同生活幸唔幸福無關架 , 只係抽取壽命 , 教育程度同人均收入去計
一個貧富懸殊已經一野收 HDI 皮
三大指标

expectancy, education 同埋GNI per capita

讀完大學每個月萬幾蚊,樓價又照高上天,但都唔緊要,GNI仲高

跟住身體唔健康又唔關事,地方細救護車好快到。所以點痛苦都好,唔死得人均壽命又照高。

所以話HDI高無錯,生活質素就係咁低下喇

澳洲有無得馬桶上切菜嘅體驗呢
計收入有冇計埋購買力同樓價?
香港窮到得返錢
大部份人冇資產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞