『突發!』哥倫比亞大學認數據「出術」 排名急跌

35 回覆
39 Like 3 Dislike
【明報專訊】美國長春藤名校哥倫比亞大學(哥大)上周五(9日)發表聲明,承認之前向大學排名榜主辦機構提交的學術數據不準確,《美國新聞與世界報道》周一(12日)發表的2022-23年度大學排名中哥大的排名從上一年的第2名急跌至第18名。今次醜聞令人關注到大學為爭奪排名可能「出術」,這些排名榜的權威性亦受到質疑。

哥大致歉 稱採「過時錯誤數據」,哥大上周五終於發表聲明,稱該校用了「過時或/及不準確的計算方式」提交了一些數據給《美國新聞與世界報道》,作為大學排名榜參考之用。無論規模或原因如何,數據如果不完全準確,都與哥大堅持的極致標準不一致,校方對之前報告中的缺陷「深表遺憾」。今次風波令人質疑一些大學會否為了提高知名度和爭取更優秀學生,有意無意地誤導排名榜主辦單位;至於主辦方是否有認真核實數據,亦受到關注。

城大依家有d驚驚地點算好???
https://www.xuehua.us/a/5eb9496786ec4d7f4cea4966?lang=zh-hk
我覺得哥倫比亞呢個名好神奇
當啲人講哥倫比亞大學啲人會覺得佢係名牌大學
哥倫比亞電影公司係名牌電影公司
但著哥倫比亞運動用品戶外服裝就比人話話哥倫比亞好多毒販
唔驚啦!我城每年俾QS 30萬買五星服務(掩口費),點估QS唔敢亂黎QS唔通有錢唔賺咩?

其他排名榜就唔知啦!不過城大係得QS全球排54,其他排名榜都會全球排150之後。點解QS排咁高就唔講啦!錢不夠香咩?
師兄你都幾好笑
好笑因為你無聊啫
腐皮係咩意思先?
樓主笑點應該低到冇得再低
好多人反鳩我呢啲佢地簡稱(對着干)
我城好衰咩?
勁過ivy league先
push
pish 2/10
push 3/10
依個排名榜聽都未聽過
其實你唔識都可以google嘅
呢單嘢比人講咗差唔多半年
https://statmodeling.stat.columbia.edu/2022/03/07/an-investigation-of-the-facts-behind-columbias-u-s-news-ranking/

因為同城大有joint program
圍內都有笑城大分分鐘都有份
US news四大最出名的排名榜之一都未聽過 你真係好打極有限
push 4/10
push 5/10
因為啲人唔識分colUmbia 同colOmbia. 兩個唔同地方 但係都係譯哥倫比亞
突破盲腸
push 6/10
其實shitty 都係高價請人出paper,其實全亞洲一樣
清華北大勁過耶魯添
如果有得揀,我一定去清華北大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞