有冇人想翻銀行teller工

60 回覆
0 Like 33 Dislike
0經驗有冇依個價
比超市收銀復雜少少咁

0技術含量,skill set 0用

唔建議
我唔係fg
不過0 banking exp都係呢個價
一開始上counter係會辛苦啲 之後習慣咗就冇事
如果你有degree 千祈唔好做 一定後悔

利申做左一年都無就quit左
咁恐怖
因為人事定work load?
work load就一定閪 人事就睇彩數
可唔可以講多小小hsbc customer service officer (teller)offer. Fg諗緊去唔去拎hsbc個名
你之後想做fo咩 係都做開戶口嗰個role啦 (係咪叫ub
Ub 佢話做teller 半年-一年考到牌就可以升上去. 但唔想做sales
咁點解要升上去
冇經驗16-17k
call centre cs 定teller 好做D?
customer service officer 唔係cso (sales)?
行山teller叫counter service officer
我之前做officer好似只係senior啲既teller
有冇teller分享錯數經驗?
我朋友, 即係我, 試過瓜水累全分行嘅人冇得收工.
好嘅bm就會俾你出數瓜水,
遇過一個新上任bm揾我祭旗, 死都唔肯俾我瓜水要我重睇閉路2 3 小時
結果揾到邊單transaction出事個客死口唔認咪又係當瓜水

當全世界同事你眼望我眼心諗"收撚得工未" 你就會明
senior teller都係要坐櫃檯對現金?
講起現金, 日日有個做食肆阿嬸拎成疊有油益味嘅銀紙入數, 街市婆d 魚腥銀紙都遇唔少
仲有就算你冇證券冇保險牌
HSBC咁大間都有可要你交referal (離開咗呢行好耐唔肯定)
開唔到單都係要捽
講返嗰似好似瓜咗二千蚊左右, (即係我唔止瓜過一次)
個人分享
有學歷又想做前線職員可以考慮去分行做 sales
冇學歷揾D 銀行後勤post好過

teller工作可以要你包埋咪票, 訂文具, 訂水, 清理碎字機d廢紙入袋等回收廢紙公司收仲要幫手搬d裝滿文件廢紙麻包袋上落樓梯.

人事就細行仲可能好d, 大行都有可能好覆雜, 以前壹周刊有講過d銀行點捽下屬數不贅
講漏咗, 嗰陣仲要入入票箱d 票, 跟手自己咪好票, 然後加埋其他文件入袋等電單車司機收袋文件. 遲親都俾電單車司機屌, 有幾次遲太耐仲要搵第個同事親身過開交袋文件去後勤中心.
如果teller新入職16 7k
真係做某 d甲級寫字樓保安都可能唔止呢個價
利申:小弟喺"環球金融 地方智慧"嘅時代做過teller.
有d 嘢可能未必完全update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞