嚴選最佳passport封面設計 -2

28 回覆
23 Like 0 Dislike
將舊文重新排序後我決定開個新post,連同未出既一次過出晒,方便大家睇。

上一個Post:
https://lihkg.com/thread/305800/page/1?ref=web

設計並非必然同美觀掛勾,仲有實用性、涵意、代表性、靈感等等好多可以討論既課題。

所以希望各位高抬貴手,著眼返係各本護照設計上既心思。唔好再劈頭一句就邊本靚邊本唔靚,咁樣只係結果論,完全無視左設計帶黎既影響。

如果我個post可以令大家留意同討論一D本來唔會在意既細節,咁我都算係功德圓滿,無論係設計定係生活,多作思考一定可以發掘到更多旁人睇唔到既樂趣。

另外做Design真係唔易,我只係求其9up,真正應該take credit既係構思嗰個,Facebook之類耐唔耐都有D設計師的辛酸之類,我都想講句大家真係比多D respect Designer / Artist。

我開呢個post原意係從近日既工作分下心放鬆下,繼續寫落去就會佔用太多時間,所以黎到呢到就此打住。有機會再開post同大家傾其他野。

#1 前言
#2 認識Coat of Arms
#3 第10-7位
#4 第6位
#5 第5位
#6 第4位
#7 第3位
#8 第2位
#9 第1位
#10 補完資料
#11-14 補完資料 挪威篇
#15 特別表揚
#16 做乜撚野篇
#17 值得一提
#18 花生篇

(希望大家唔好留名住比我順途貼晒文先)
邊個最靚的確好口同鼻拗,但係如果純粹以設計出發,都唔係冇可能分到優劣。

開始之前我地要搞清楚一D概念,帶返個頭盔先,所有圖片轉自網上,全部google搵到。以下亦只係個人意見,我係冇從事或修讀任何關於design既野既

第一,顏色,呢個唔洗太多說明,最常見係紅、藍、綠、黑。

第二,要知道乜野係COAT OF ARMS。

簡單黎講,就係一個代表 某個人/團體/機構/國家既紋章。

英皇室Coat of Arms,護照上係Her Majesty's Government常用既簡化版。

另一個例子,The Great Seal of the United State

可能你會覺得龍獅章好撚型咁佢就係最佳,錯。
可以係最靚,設計上卻近乎零。

某D coat of arms的確係靚過其他,但呢個係先天因素唔係設計問題,每個coat of arms都有意義,代表住一國既歷史/ 皇室/ 文化/ 宗教/ 地貌等等唔係話改就改。

大部份既Passport其實都只係將Coat of arms放係封面加字體,即係無設計。係呢點黎計,無論係老美

定老美既敵人,其實都一撚樣

大家好反感既特區一樣係咁。
可能你會話等陣先,支那國徽關我地撚事呀

Coat of Arms既然係歷史因果,當然就有政治因素,香港嗰舊野就係一個硬夾塞過黎既下把位。香港以外好多前殖民地獨立後既Coat of Arms亦有前宗主國 /王室既影子。

不過返返去個設計到講,BNO同特衰其實係用同一個concept既
實際邊個靚就見人見智啦

(方便起我稱呢種最常見layout為Classic設計)

點解要將classic設計撇除?
好簡單,如果朱茵同朱咪咪化exactly同一個妝你會點揀?

Classic款黎講Coat of Arms本身順唔順眼估左太大因素,最後往往演變成個人品味既爭執,如果係咁倒不如著眼返係有跡可循既設計上面。

設計亦唔係狹義既靚與醜,用化妝比個喻,化妝除左突顯優點,亦可以係隱藏缺點遮斑遮黑眼圈咁樣,化腐朽為神奇都係設計既可能性。

或者e-kids Tommy點樣襯靚套衫,都及唔上就咁一件白tee既金城武,但係我地可以appreciate Tommy既努力,同佢係套衫上落既心思。

當然,有陣時冇設計就係最好既設計,但呢點就不作討論了。
講完基本就正式開始喇,

No.10 -Kazakhstan 哈薩克

首先,你要知道哈薩克既國旗係點先。

呢種獨特既藍亦係哈薩克係國際場合上既代表,未見其影先聞其聲,離遠見到ip都唔洗check就知係佢。雖然係普通設計,但係將自己隻色放上passport實在係perfect match
--------------------------
No.9 -Turkey 土耳其

另一本就咁睇無特別拍埋國旗有加乖既Passport。

成個cover變成星月旗既extend,好impressive地呈現到個國家同符號,literally旗幟鮮明。鄂圖曼帝國傳落黎既star and crescent其實好啱玩minimalism,如果有瑞士、澳洲嗰類大膽concept應該可以再正D。
No.8 -Belgium 比利時

玩Coat of Arms唔代表要好似特衰咁大Logo咁老土,基本野Front、Size、Spacing已經好大影響,簡單黎講就係排版排好D啦仆街

呢方面我甚至覺得連中国护照都好過特衰
No.7 -Iceland 冰島

look at the blue!!!
係顏色上取勝,亦唔係揀隻靚色撻晒d野上去咁簡單。

睇落渾然天成既背後,文字圖章 /空白既比例,兩者大小粗幼全部都係基本卻最令人頭痛既問題。
差之毫釐謬以千里既繡字顏色亦係常被忽略既功臣。

令我諗起另一隻經典色Majorelle Blue,人稱YSL Blue。
No.6 -New Zealand 紐西蘭

除左國家icon Silver fern之外基本上係一本普通既passport,橋係簡單但都唔係話咁易,有代表性既野唔係樣樣夾到。你叫我加隻熊貓上中国护照到我真係死比你睇。如果有高手用呢條橋整獅子山落特衰封面都唔係冇得諗。
以上五國各施各法,但仍然係以Coat of Arms做主角既前題去設計。

不過,並列第五既兩條友似乎唔係咁睇。

No.5 - Portugal 葡萄牙、Sweden 瑞典

大量留白突顯取自coat of arms既olive branches,一望到之後就好難將目光移走,葡撻呢種低調處理其實極度高調。剩係得葡萄牙文呢一點亦非常有性格,左下角有代表EU既歐盟星星。

就好似著衫要識得因應身材,瑞典佬似乎相當明白將佢地既Three Crowns放中間會出事既道理。佔最大比例既pattern我唔知道出處,總之咁樣一定型棍過Classic設計啦。

而家唔知係咪轉左新設計,其實我唔肯定邊個新舊,不過兩者都係獻醜不如藏拙既道理。

(呢本我覺得其實好似利是封,不過上個post呢本反應好好 )
No.4 Luxembourg 盧森堡、Brazil 巴西、Lebanon 黎巴嫰

兩個第四同兩個第五唔多,但處理上再勝半籌!

睇返角落頭細細地既coat of arms,就會知道隻獅子係從國徽而黎,簡直係一理通馬國明。美觀而且significant,一望落去已經唔洗講野。

拍埋大英帝國到都唔輸蝕

巴西最出名既,除左多前鋒同毒品之外應該就係呢粒波波。

盧森堡都仲留左少少國徽係面,巴西勁在係無國徽全圖下你仍然會知佢係乜野,畫公仔唔洗畫出腸,有神粹既火柴人又談何容易?

如果係顏色組合上大膽D絕對可以更上層樓,但藍黃係巴西國旗顏色,呢一點同土耳其一樣,唔係最好但最合理。

-----------------------------
Lebanon 黎巴嫰

對唔住,我之前唔記得左佢

國徽可以話完全冇先天優勢,但佢証明左設計改變命運
暗花呢下真係粉紅色乳頭,因為棵樹似盧森堡用實線或者勾線都肯定會好柒。

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No.3 -Australia 澳洲

Coat of arms of Australia

呢本野應該係全個post最多人有既一本

就算梁國雄議員睇唔清中間Australia幾粒字,見到隻袋鼠都肯定知咩料。

簡化版既Coat of Arms resize後比一般更細卻更加壓場,簡單passport兩隻字已經成件事出晒黎。實色之上兩隻動物用勾線處理為成個封面偷到更多空間感,用其他顏色都唔會有呢個效果,唯獨Dark Blue可以一鎚定音。

比起巴西破舊立新,澳洲由傳統變奏既做法冇咁大刀闊斧同樣不失代表性,而且格式相信更加襟睇。

或者你覺得巴西連國徽都冇更技高一籌,但其實巴西個設計唔係留白,而係100%使用左個封面,你試下再加野上去睇下會唔會出事?

力到妙處,多一筆少一筆都差天共地,我會話兩個都100分,但澳洲呢個設計上更多制肘所以稍為跑出。
No.2 -Norway 挪威

呢個Proposal勝出係因為佢既Total Package,不過單講封面一樣唔失禮。

有人覺得「同冇design有咩分別」,我唔直接答你,我用例子答你。
https://youtu.be/AD5N-le_1es

你唔鐘意或者覺得唔靚我冇意見,但如果理由係小學生用Photoshop都整到就絕對大錯特錯。

除左一路提及 (Subject) 大小粗幼、空間平衡、字型選擇,仲有色彩深淺、光影對比..... 越趨向Minimalism,呢d Fundamental Problem就越難解決。

我就覺得字型排位顏色都冇得挑剔,成個layout更加係Next Next Level Shit。

有樣野我唔敢肯定,但姑且一說:封面上微微既一劃一斜係代表挪威既獨特地貌Fjord,請睇封面大圖。

呢一點就冇影響到我評分既,亦可能只係個人想像,但如果係真既話呢...

●資料搜集時睇到有報導指呢本野reference左1923年既挪威護照,但暫時未搵到圖証。
有睇NBA既,全部跟住我用O'neal把聲講一次:

NO.1 !!!!!!!!!

雖然我覺得冇電子護照印會靚D,不過呢個真係冇得避。

瑞士既第一印象可能係貴同銀行,但Visual黎講一定係紅十字!

瑞士Coat of Arms係全世界最簡單,呢點有辣有唔辣,好處係易處理,求其紅色底白色字上面Switzerland下面Passport中間夾個十字徽章都好難出事。

On the other hand,就係你未必有太多花樣可以玩。

用暗花(屌你老母仲要係壓花)係相當聰明既做法,離遠睇純紅色乜都冇,摸上手先知魔鬼在細節,靚得黎唔俗套。

之前幾名列舉過既優點都可以係瑞士護照上面搵到:

● 呈現出國旗 / 國徽 既視覺元素同象徵意義 (哈薩克土耳其)
● 代表到其nationality(澳洲)
● Dominant元素源自國旗 / 國徽(巴西盧森堡)
● 辨識度高 (哈薩克紐西蘭)

除左一次過滿足多個願望,有一點明顯贏過挪威就係用色一定聯想到瑞士。挪威新設計有前瞻性,但係呢一刻黎睇瑞士仍然係新舊共融得最好既一本。
係到我想特別shout out多次哈薩克、土耳其同埋挪威。

一,好多國家國旗都有佢地獨特顏色,但好似哈薩克咁夠薑用落passport真係唔多。

二,土耳其本野怕且大家冇乜感覺,但係Star and Crescent對伊斯蘭教徒極大意義,宗教野我唔熟怕講多錯多,但我想指出呢本passport係意義上昇華而唔單係審美觀。

三,
每個國家都有人材,要靚要天花龍鳳絕對可以,Passport款式咁死版因為始終係一份嚴肅既document,大家都唔敢gone too far,單係有國家夠膽做先行者已經係難能可貴。

挪威呢個設計冇論你有咩評價,佢既劃時代精神都係不可忽略。

以下國家同前十名部份設計相似,作為補完資料比大家自行對比下。

Bahrain 巴林

同哈薩克一樣既Homemade Coffee,有視覺衝擊但未必人人受落。
------------------

Peru 秘魯

concept類似比利時明顯高一班。

Libya 利比亞

冇土耳其咁強聯繫,立竿見影。

Papua New Guinea 新畿內亞

同上,代表性不及澳洲。
Let's Go Hawk!

Cyprus 塞浦路斯

章同成品都靚,但同巴西盧森堡相比佢做既只係點綴。

Bosnia and Herzegovina 波赫聯邦

聰明地將衍生自國徽既星星extend成線,得益於大量空位面積雖小亦搶盡風頭。
挪威既新passport設計黎自公開招募,最後進入Final round既五份proposal都好出色,貼埋出黎比大家睇下。

Enzo Finger & Work In Progress:

封面頁

下有挪威史年表

高技術防偽印刷

內頁同樣暗藏乾坤

當然唔少得UV防盜

比武招親原意係借新既防偽設計提高安全,點知最後贏既係睇落最易偽造既一個

http://www.workinprogress.no/2015/03/03/new-passports-for-norway/

In cooperation with Enzo Finger and Kjetil Falkum Lovik, Work in Progress was one of five design teams chosen to design a proposal for Norway’s new passport. Our proposal focuses on the Norwegian journey, from the Viking saga to present times, depicting historical events involving people and places that shaped the nation.
Miksmaster:

封面封底頁

內頁/ under UV lights

左邊牌仔寫既Galdhopiggen為挪威及Scandinavia最高峰,Juvasshytta係山下其中一間山屋(利伸 登過頂)。

內頁既畫由一幅畫分為32等份,順住號碼係可以排返埋一齊,大家可以自己泊埋兩張圖睇下。

http://www.miksmaster.no/arbeider/passkonkurransen
http://www.gillesandcecilie.com/blog/2016/3/21/passport-pitch

Gilles & Cecilie Studio were illustration partners with Miksmaster agency in Norway. Here you can see the proposal.
Tank Design AS:

個封面真係好撚似法拉利d product

內頁/ under UV lights

http://oslo.tank.no/passet-du-kunne-ha-fatt-utforming-av-nytt-pass-og-id-kort

The emphasis of Norway as a coastal and maritime world is a good concept to "open up a geographical journey through Norway, from north to south, from west to east, through our nature in all seasons."

The cover is nicely resolved, it captures both the passport requirements for dignity and ambition to show a modern passport. Horizons as follows surfaces are considered and tight performed.
Neue Agency:

對比其他Finalist,Neue既Visual明明無咁搶眼,點解最後又會跑出?
呢到又要提醒大家,護照始終係一本護照,美觀唔係唯一考慮因素。

不如我地睇下Neue係訪問入面係點樣解畫,行文以google翻譯。

We thought that the Norwegian identity lay in nature and expression we landed on is a simplification of the expression.

Nature helps, but it is stylized. We searched far in understanding that we actually designed a backdrop for stamps and visas, which should not drown in the visual expression.

So we think we found a both daring and simultaneously hushed expression, says Benjamin continues:

- We are working on the simplification of forms, it is what characterizes Neues work.

- We think this is a design that is going to get better and better with time, says Lars.

我地又黎睇下評審既講法:
Excerpt from the jury's assessment

"The concept will make your documents folk rooted and widely accepted, and will be relevant for many years into the future with clear user benefits.

The design is appealing and stylish, the subjects are subtle and abstraction of landscape is exciting.

The proposal seems to be designed with great attention to the function of passports and ID cards and presents itself clearly as a value statement. "

http://www.plnty.no/en/2016/01/hvor-begynner-du-nar-du-skal-designe-selve-sjelen-til-det-norske-folk/
(Norwegian)
ANTI:

好可惜,我搵得好辛苦都係得兩張圖,而佢地亦冇放到上自己網站。
封面我估係北極光mix挪威十字旗既概念,其他要考大家眼力了。

http://anti.as/news
特別表揚:

Ireland 愛爾蘭
http://www.irishtimes.com/polopoly_fs/1.2109966.1424372933!/image/image.jpg_gen/derivatives/box_620_330/image.jpg

冇霸住成個中間,coat of arms加上愛爾蘭字樣後十分整齊,
三個區域微妙排成倒三角型排位,視覺非常舒服。
------------------------

Maldives 馬爾岱夫

顯淺易明既設計,同一聽就諗起渡假天堂海洋既Maldives可以話天作之合。

Fiji 斐濟

靚色既passport仲有Fiji,唔知點解覺得佢好QQ
做乜撚野篇:

Italy 意大利

毅進星$100
國徽本身咩樣冇得揀,但設計hea唔hea就絕對係人既問題。

學瑞典將粒星劈半落邊應該幾型。

Colombia 哥倫比亞

完全唔明點解出到街
新版唔算好好但起碼冇咁柒

Egypt 埃及

鷹系徵章本身都好難出事,但個tone做乜撚
一多空位隻色即刻自曝其短

顏色不變前提下,我會將隻鷹放大40~50%,阿拉伯文全部上面英文落底。

Eritrea 厄利垂亞

有非洲北韓之稱,厄利垂亞連個封面都有陣蕭條味。
English、Tigrinya同Arabic呢個擺位完全係出事。

Somalia 索馬利亞

ummmm......
顏色就好主觀既,可能有人覺得靚呢。

不過而家就改晒用新版喇。
呢堆都係不在評選之例但值得一睇既basic設計。

Azerbaijan 阿塞拜疆

好撚型棍 拜火教
阿塞拜疆其中一個語義係 火之國,亦都係木之葉忍村所在地既。

The Coat of arms of Azerbaijan mixes traditional and modern symbols. The focal point of the emblem is the fire symbol. This symbol comes from the fact that Azerbaijan has many everlasting fires which also gives the name "land of eternal fire".

Ethiopia 埃塞俄比亞

蘊藏住黑暗力量既鎖匙係我面前顯示真正既力量!
契約之下,小櫻命令你立刻,解除封印!

對唔住,D字真係好咒文feel
一見難忘既類型

Venezuela 委內瑞拉

個章好靚,做好字體排位已經好穩陣。

Tanzania 坦桑尼亞

遺珠之憾,個章本身好夠剎,衰字?part太礙眼。

我會將成個章上移1.5~2cm,改用圓身流線既字體全部置中係章下面,字體部份resize至到本來面積50~35%左右。
暫時係咁多,得閒的話求其多一兩本特別篇,多謝大家上個post咁捧場,我潛水了
最鍾意巴西嗰本
最鍾意巴西嗰本

x2
盧森堡
瑞士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞