亞美尼亞與阿塞拜疆又再度開戰!

155 回覆
47 Like 3 Dislike
Ching啲歷史數學老師教?
打左咁多年都未打贏
一係合併咪算囉 成日為爭果小小地打黎打去 又打唔入
最好既時間都係蘇聯果時 所以其實蘇聯依啲都有好處 要有大佬禁住依啲牛屎仔
講個笑話 俄製軍備
依家比人打番轉頭呀
亞美尼亞D女好正嫁
重建大突厥帝國?
做乜又打
俄佬自己都搞唔掂實變孤兒仔,死撚梗
應該係想重建奧斯曼
到支那台灣未 屌你老母
伊朗其實係唔係黐埋嚟都冇撚用
亞美尼亞雖然係跟錯大佬,但係佢無得唔跟俄佬,無得揀
好似上面講過,阿塞拜疆後面係火雞
火雞同亞美尼亞係世仇 (亞美尼亞大屠殺)
格魯吉亞同俄佬係世仇 (格俄戰爭)
歐美要拉攏火雞好難幫 (火雞、格魯吉亞仲要係北約)
周圍得番下面既伊朗
滅國未至會,不過會無左南面一大忽啦
其實點解會翻譯做奧斯曼
明明鄂圖曼好聽好多
又多一個伊斯蘭國家了
ching好有世界觀
歐盟會員國芬蘭、愛沙尼亞(芬蘭x愛沙尼亞,芬蘭灣同波羅的海)、拉脫維亞(拉脫維亞同立陶宛,Gotland附近同波羅的海)、立陶宛同波蘭(立陶宛x波蘭,Suwalki Gap)個位,都唔夠土耳其個位咁靚
格魯吉亞唔係北約

自從格魯吉亞夢想黨執政,格魯吉亞比烏克蘭更加腐敗同,格魯吉亞夢想黨只識嘴炮抗俄實際行為親俄
armenia
尚書大人
其實希臘都靚
霸哂愛琴海o的島
希臘都可以守到黑海入地中海出入口
甚至可以屈到土耳其o係佢西岸落唔到海
Osman係火雞文?ottoman係英文?
集氣
因為Ottoman Empire係取名自Osman I
可能有翻譯拎開國君主個名
跟錯大佬,可以滅國了
但跟邊個先算係"跟o岩"?
亞美尼亞雖然係跟錯大佬,但係佢無得唔跟俄佬,無得揀
好似上面講過,阿塞拜疆後面係火雞
火雞同亞美尼亞係世仇 (亞美尼亞大屠殺)
格魯吉亞同俄佬係世仇 (格俄戰爭)
歐美要拉攏火雞好難幫 (火雞、格魯吉亞仲要係北約)
周圍得番下面既伊朗
滅國未至會,不過會無左南面一大忽啦

如果格魯係北約
仲點會被俄佬吞o左兩塊地方?
Kelbajar Fuzuli之類都唔算得上Karabakh proper
亞美尼亞自己叫”Security Belt”並唔係以前NKAO範圍
國際上又唔承認屬於你
如果用嗰7個Karabakh以外District,或者唔係全部而係部分交換阿塞拜疆承認Karabakh
其實以當年1993第一次納卡戰爭戰勝國身分機會係唔細
如果當年無用戰果換到承認
就唔該你好似以色列咁勵精圖治
唔係年年Cut國防Budget
明知隔離屋個仇家一路等緊機會覆桌

你可以唔同意我觀點
但我唔覺得我歷史有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞