幫朋友問,佢上年買咗層樓夾硬上諗住自住驚西,入伙後見層樓日日跌跌咗成10%成百無咗。

211 回覆
173 Like 41 Dislike
佢話日到個市好似世界未日咁,驚重有排跌,應該自住驚西定賣鳩咗佢再執平貨?

佢好撚慘日日見佢西口西面咁,唔知點幫佢。
自住驚西
即係你想叫你朋友輸多10%ssd,然後出黎畀錢租樓

識著你似佢前世做錯事
同股票一樣 一日未賣 一日都未蝕 自住驚閪咩
自住唔怕
做人咁冇信念? 咪話一開始點諗 而家咪點諗
講真 自住驚西 理撚佢跌到0 都唔閪驚
上年先買,要2024先過SSD

到時樓價可能斬半,自己睇路
租樓既優點
1.喺租返黎既私樓自殺
2.岩成日轉工既人
3.越住全家越運滯或者間屋有鬼你可以選擇即走
4.唔怕俾人去田土廳起底
5.唔驚2047比中共收地/加重稅
6.可以瘋狂撞花屋企塊牆
7.可以唔使比一大舊首期
用首期追夢/去多D唔同方旅行
人生唔係淨係得買樓ge
第二時個仔問
爸爸 點解我d同學仔可以成日去周圍旅行
又成日食好野著靚衫
你諗左一陣 然很眼濕濕 阿仔
阿爸以前都過住呢D生活 不過為左買樓
已經用晒積蓄...以後只可以過住平淡生活
8.可以做租霸
9.唔使夾錢整外牆
10.唔洗圍標夾30萬
11.可以預先試下層樓岩唔岩住
12.可以少少錢住千萬豪宅,2萬幾蚊一個月,可以住層過千萬嘅樓,無得頂。搵5萬左右,租2萬幾唔算話太辛苦。但搵5萬要供過千萬既樓係無咩可能
13.買左樓驚樓市跌,變成神經質,邊個睇淡就屌邊個,租樓唔會變痴線
14.[高登仔Fatso]我有個高級過我嘅同事,月入成20萬都係租樓,個個月5皮住港島過千呎,佢嗰到如果買要成2千幾萬,個樓價夠佢租30幾年
15.可以租山頂住
16.租樓唔洗夾錢俾維修費(圍標既仆街)
17.租樓可以係屋企打飛機亂射落地唔清理..

咁多優點上年仲買樓?
有frd 上年樓花買星凱堤岸. 佢話下年可以收樓.

每見電視話加息 擔心影響佢, 但又唔太敢問朋友,

其實上年入市上樓會唔會真係好賴嘢?
辛苦你打一大段野
同啲狗屎AA一樣努力
價都跌咁多,仲未計供樓有三分一畀緊息
如果佢買納米一房可能擔心下佢

沙田區少新樓,兩房以上唔會太賴嘢
唔使打嘅copy啫,上年gogogo寫嚟安慰租租
2房平均$23000尺,火炭,中國發展商
無錢俾印花稅係賣唔到
今世已完,建議重練
都幾近地鐵 應該唔驚
嗱,依家放蝕10%,但如果唔放呢兩年跌多20%就真係奶西囉,係咪應該壯士斷臂啦?
我都有咁同佢講但佢話唔係你蝕就緊係乜西都唔驚啦
6。咪on9啦,業主會扣鳩你訂金架
想我揸你對波咪出聲囉!
唔洗用咪d鳩招!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞