吐毛問題

16 回覆
0 Like 1 Dislike
買過唔同味道同牌子嘅吐毛膏隻貓都唔肯食, 仲有乜辦法
種貓草俾佢食?化毛粉?
吐毛膏會用嘔ge方式令貓吐毛球 其實唔係幾好
試下用洋車前子殼粉(psyllium husk)
呢個用痾屎方法將毛球排出
買一包 可以食到天荒地老
撈落貓飯入面 份量唔洗俾多 少少就夠(大約四份一到半個一毫子)
落果陣加多d水 呢隻粉好索水
但佢食乾糧, 得唔得?
貓草我都想試, 有無好介紹?
其實吐毛膏即係軟便劑 類似瀉藥咁
對貓冇乜益處
獸醫建議冇乜必要就唔需要食
可以上網搵天下貓貓吐毛膏篇文睇下 入面都有解釋
得 “審”係乾糧上面 水要俾佢飲多d
再唔係搵d零食罐 撈少少車前子粉俾佢食
你試下擠落佢手上面 佢自己會奶

利申見佢作嘔又嘔唔出先擠,平時都冇乜點用
Thx
想問下我隻貓成日好似吐毛咁既聲但又冇毛出洗唔洗帶佢睇醫生,佢食得訓得但一日有兩三次想嘔咁既聲,維持左一兩日
會唔會係口炎?
我其中一隻口炎 佢會好似你形容咁乾嘔

如果唔係口炎 問醫生要唔要照超聲波睇下個肚d腸入面係咪有問題
佢上星期試過唔出聲好似啞左咁,之後醫生開左啲胃藥比佢食完之後又冇事,但而家又變左咁
我另外兩隻貓好健康 無乾嘔 得身體養果隻先會咁
你咁講法好唔對路睇醫生穩陣d
因為我近排養左隻新貓三個月大打左一針,大家有隔離但間唔中會比佢地聞下,自從新貓黎左之後舊貓就開始多唔舒服唔知關唔關事,但細貓又好活躍
可能係你舊貓應激 問醫生有無費洛蒙產品俾舊貓用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞