化學癡變身「絕命毒師」 為挑戰難度自製冰毒被捕

92 回覆
181 Like 6 Dislike

陝西省日前破獲一宗製毒案,一名熱愛化學的男子疑受知名美劇「絕命毒師」橋段啟發,僅利用市面上可取得的一般化學品成功製造出高純度的冰毒。男子聲稱製毒的原因,只是為了體現自己化學天賦,向難度挑戰。

據內媒報道指,陝西省西安市公安局蓮湖分局日前破獲一宗特大製毒、販毒案,員警在一處簡陋的平房裏查獲了一名姓韓的36歲男子正在製毒,將他即場拘捕。韓男被捕後供稱,自己大學時修讀電腦相關科系,但因為酷愛化學,所以時常上網研究化學公式,再著手進行實驗。他說,過去曾製造出老鼠藥「毒鼠強」、也曾使用飛機機油提煉出燃料,但這過程都太簡單。後來,韓男受到外地劇集啟發,決定嘗試自製冰毒,沒想到經過約半年研究,最後真的就做了出來,而且純度還不低。

當地公安人員聽過韓男的說詞後,都感到相當驚訝,且警方發現從韓男的「製毒工場」檢獲的化學品當中,超過9成都不是受管制物質,意味這些物質都能從坊間輕易取得,有心人或可作不當用途。至於全案詳細過程,目前仍待警方進一步調查。

案件曝光後不少網民感到震驚,當中有人慨嘆疑犯為何不將天賦用於正途:「你還別說,真是個人才,可惜沒用在正經地方」、「有天賦讓你做出來,沒人教你賣啊…別拉美劇下水了求求了」、「也不是只有製出冰毒才能證明,你製個其他的吧」。
看好了,我只證明一次
幾日前
冇校巴?
隨時俾人收歸國有
好似breaking bad咁樣俾人鎖住條頸日日整
Say my name
表面判無期徒刑
實質收歸國有
要純度高冇雜質唔易㗎
繼續傳揚化學

其實唔難

參考Breaking Bad同DSE chem既學術討論,
冰毒(甲基安非他命)既化學結構如下:

呢隻野市面當然買唔到,
但有一種感冒藥含有一種叫偽麻黃鹼既成份:

大家比較一下兩個結構,
就算唔識化學,識玩找不同都會睇到兩隻野只相差一個-OH既基團,所以只要將偽麻黃鹼既-OH「整走」就可以生成甲基安非他命

咁要點整走呢?
原來只需要一步step就可以完成,下圖紅圈:

只要將偽麻黃鹼+紅磷+碘一齊加熱就搞掂,
唔只學術研究證明呢個方法可行,連Breaking Bad入面都有呢個鏡頭:

咁紅磷同碘係邊搵到?
紅磷可以係火柴搵到,
而碘就來自消毒用既碘酒

化學就係咁簡單
Yeah Science!

上次條友係感冒藥制毒
乖乖地自己食應該無事
賣出去俾人舉報
所以套野入面講佢d貨
純度最高最正
d外國客好中意
「有天賦讓你做出來,沒人教你賣啊…別拉美劇下水了求求了」

明顯9up搏脫罪
鎂銀灰色架 中學無學過咩
溝過la
我建議bam 9曬佢以防萬一
偽麻黃鹼點extract
極限唔犯法賺錢我諗都係溶電子板提取錢金粒
不正常人類研究所需要你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞