傳中原兼職代理底薪2500元

25 回覆
10 Like 0 Dislike

昨日坊間流傳一張疑似中原地產內部會議簡報,當中提到建議增設兼職營業員職位,底薪由2,500元至3,000元起,旋即引起網民群起攻之,有指「不如直接無底(薪)算吧啦!」中原集團創辦人施永青向BossMind澄清:「係對手嘅抹黑咋嘛,我哋公司部份地區一直都有請兼職但唔係主流,只佔全公司不足百分之一,唔能夠話我面上有一粒癦就話我成塊面都黑色㗎嘛,公司現階段冇請兼職打算,繼續主力請全職員工為主,呢方面政策不變。」以目前中原地產約6,500人計,兼職職位不足65個。

該幀流傳圖片展示出為中原地產內部會議簡報,圖片所示,兼職地產代理必須持有地產代理牌照,建議固定每天工作4小時,一周6天工作,不設膳食時間,底薪建議以全職員工工作時數及底薪按比例計算,由2,500元至3,000元起,以4小時工作計最低工資為4,650元,總收入不足最低工資以保證佣金發放,佣金按現行營業員分拆比率計算,而員工福利則按僱傭條例,不會享有公司額外福利。
施生又贏
咁佢有冇否認張圖既金額?
公開出咁既價,呢條友唔覺羞家先好野
市場係公平,有人承接就OK
我哋公司部份地區一直都有請兼職但唔係主流,只佔全公司不足百分之一,唔能夠話我面上有一粒癦就話我成塊面都黑色㗎嘛。
全職老底有$12000
施生你想員工學你細個咁
將聖誕卡改名送比人?
龍床盤
其實好多都無
個所謂"糧"係俾新人 呃下你有兩三個月蜜月期
之後就會變開到單先有 或者開到單先拎到全額 當係拆佣一部份俾埋你
係AA界班高層既心目中 開唔到單既AA屎都不如 1蚊人工都唔應該有

我接觸過既所有AA都有咁上下資歷
一律同我講佢地事實係無底薪 靠份佣開飯
至於合唔合法我都唔知
可以全部AA轉pt
做4個鐘有$4,650仲想點
所以兼職真係$2500?
其實有咩做?
我見樓下d aa 坐滿間鋪,個個後生仔都著得ok 型
番6日
痴撚線 交通時間都係到
荀工
2500食飯車費都去曬
可以咁講。同領隊一樣。底薪低,靠tips(佣)
唔會無底薪,只係真係好低底薪咁解。
紅黃一般5/6k左右。有資歷有數sales過底轉色有權去到8-10K。藍色甚至係10K up,不過都係睇區分。
但話完全無老底就肯撚定係昆鳩你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞