法唔法國冇乜人話自己住西歐果頭

64 回覆
4 Like 26 Dislike
一click入去個summary第一行就寫撚咗英國
仲要香港人普遍都係講英國係西歐
你想講德法標題咪寫返德法
你藍絲?自己打得衰仲叫去英國既人做居英撚
唔講以為脫歐呢件事係我發明
柒夠未 地域同政經聯盟拉埋講
算吧啦你 講唔過人又話人藍絲

狹義:法國、荷蘭、比利時、盧森堡這4國,無論在何種算法之下都是西歐國家。
CIA定義:除狹義西歐四國外,加入西北歐的英國、愛爾蘭,以及西南歐的摩納哥,共7國,俗稱「西歐七國」,目前華人的地理及旅遊較為常用此種定義。
聯合國定義:除狹義西歐四國外,再加入德國、瑞士、奧地利和列支敦斯登,共8國。
政治含義:在冷戰時期,把歐洲西半部的民主主義、資本主義或北約國家全體都叫作西歐,除CIA和聯合國定義的國家外,還可再加入義大利、西班牙、葡萄牙,共14國。
廣義:此概念在中文的歷史學界中經常被混亂使用,例如東法蘭克王國、神聖羅馬帝國、萊茵邦聯等在中文圈中可算作是西歐,但其實它們是屬於中歐。
點解拉埋講就等於柒?
CIA定義:除狹義西歐四國外,加入西北歐的英國、愛爾蘭,以及西南歐的摩納哥,共7國,俗稱「西歐七國」

呢句野講緊 法荷比盧 加 英愛摩 一共七國 叫西歐七國
中文都唔識?
講得東南西北就講緊地理位置啦 仲搬龍門講脫歐
英國唔係西歐唔通係北歐?
講緊歐洲大陸唔係歐盟喎
ching睇pin 你啲癲狗似係連登垃圾多過居英撚 我都無謂同你爭。
個個路過入嚟好心提下英國算係西歐就鳩屌人係居英撚
望下自己開左幾多廢post冇人理幾多負評先
邊個先係連登垃圾

聯合國真係計佢北歐
但係我覺得直接分做英國大陸呢個比較合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞