租share house退租俾業主扣清潔 除蝨按金

354 回覆
913 Like 22 Dislike
間屋本身就我租其中一間房 業主訓另一間
但佢簽咗租約3個月後就自己搬走咗
留低佢啲相架同部分傢俬

因為間房吉太耐佢就想完約之後成間租出去
但交樓時就要求我抹乾淨晒所有傢俬電器地腳線
咁一開始我諗住好嚟好去
都叫咗幾個朋友交吉嗰日一齊同我夾手夾腳搞得靚靚仔仔俾佢
地吸完塵拖完 櫃抹晒 玻璃抹埋 露台之前打完風都清潔埋
交吉時佢唔肯俾返啲按金我 話再睇下有咩損壞先 有咩電話講
到我走咗交低鎖匙佢咁講

我本身都諗住俾咗算 但佢不斷話係幫緊我清潔
已經做到好靚仔俾佢仲執啲細位嚟嘈

跟住佢就話地腳線有蝨 係咁意喺網上面搵大約幾錢除蝨就諗住扣我錢

我之前根本冇見到有蝨 佢話我唔講就係我責任需要我負責返
但我好懷疑係佢淘寶嘅掛牆相架吽蝨 咁我好難幫佢日日拎開留意埋

講完搵小額錢債無端端掉條新數俾我 仲要話佢同佢bf負責清潔 計返佢哋每人280一個鐘

佢知我係半工半讀嘅學生 一定冇咁多資本同佢鬥
所以扣起晒我所有按金 博我冇錢交新樓嗰度嘅按金就由佢剝削我
但我決定借錢都同佢打 唔介意損失更多
唔想咁樣俾人恰

Sorry for1999
今日去搵小額錢債了
住多幾個月
唔清潔
唔洗咁快搵地方
住完好開埋地址
小額錢債無得請律師
一手交按金,一手交鎖匙
未傾掂數唔好交匙

唔交幾個月租同佢玩下先
你唔交匙 佢冇得就咁趕走你 記得留D財物喺屋企 有咩唔見好報警
咁你自己清潔完有無拍返片留底?
咁咪唔好交鎖匙囉
難聽講只係唔想還按金姐
晨早當自己錢用左 點會想還wor
我琴日自己蠢以為佢唔會玩啲咁嘅嘢就交低鎖匙俾佢檢查 佢話之後過返啲按金俾我
因為佢要求我4點前搬走方便佢清潔多次
後尾仲msg我話much better than before
但就後尾del咗嗰個msg
為咁少錢 搞咁多野
兩邊都太得閒
冇啊我真係完全估唔到佢會突然間咁樣
佢send呢啲相俾我就話咁就係唔乾淨
要收我清潔費
咁你POST上黎目的係咩?
想話比人知佢賤格? 咁你又唔留地址?
你太善良 香港法律係保護租客多
佢個d證據個官唔會理
只係d塵
都唔係破壞性
同埋你有無打里印?
佢間屋有無做5成按先租出去? 咪同佢玩下野
佢冇撚野呀?
水垢都叫人清佢真係痴撚線
我每次租屋睇樓時乾淨程度都係咁上下
業主收返樓後基本上都唔會再清潔除非真係好污糟
基本上都係租客自己入伙時清潔
乜撚呀你又話清潔咗露台
但第一張對話又講到個露台冇清潔過

一開始睇到我以為左面段嘢係你打
成段嘢講到原本間屋乜都冇抹過咁
咁究竟你清潔咗啲乜
呢d自住樓出租多數好煩
人地真係包租公就預左一筆錢租完之後翻新
呢d垃圾業主就預你執埋d野換埋冷氣比佢租出去
上次庭比個教訓呢d契弟都好
租客無責任幫業主清潔
好老實我起租嗰陣間屋係worse太多
嗰陣佢有養好多貓成屋好多貓毛
個垃圾桶長期有貓屎好臭
廁所牆身全部發霉
佢話冇清 但我真係抹咗好多次
佢口執一詞但係冇影到相
唯一影到嘅相就係上面嗰啲水漬之類
支持樓主告鳩佢
有乜證據全部CAP哂圖先
報埋稅局睇下佢有冇claim home loan interest
唔知樓主去廁所有冇用幾包濕紙巾抹手紙去忟屎既習慣
香港做租客唔洗咁委屈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞