有冇咩充斥住痛苦嘅器樂樂曲?

35 回覆
4 Like 1 Dislike
想搵啲有suffer感嗰種作品聽

Elgar cello concerto op.85/ Mendelssohn string quartet no.6 哩類
bach violin partita no2
shostakovich string quartet no.8
beethoven string quartet 14,15
tchaikovsky symphony 6
哈利波特嗰首作品比較好,尤其係mvt2,整體偏darkness
其他嗰啲就...
想搵多啲no brainer屬性器樂作品 (唔一定要古典)
Chopin嗰啲真係不了 尤其夜曲風格太柔
想睇吓仲會唔會有啲毫不掩飾/有崩潰感/爆發型嘅作品 , elegiac/melancholic偏慢&幽暗嗰種我其實一般般,最近聽到都係sibelius malinconia

跳出古典到簡單直白嘅現代音樂嘅話我好中意源於日本311首requiem of heaven and earth,不過真係現代音樂入面聽過嘅唯一一首

Mozart嗰首聽落真係唔覺得係死老母嗰陣作
Mono, post rock野
好pro
Ravel piano trio / sonata for violin and cello 嘅mvt3
我聽rachmaninov piano sonata 2會有種入心入肺嘅痛嘅感覺,感覺match到你開頭description,但只係頭兩個movement
不過都聽過人覺得悶同太showy

Scriabin fantasy個人都幾鍾意

Orchestral/ chamber嘅話,印象深刻啲有mahler string quartet in a minor、mahler 9、bruckner 9
Post rock 呢類點演繹痛苦
聽左先la, 聽最近20週年果隻live版
一般般
尤其弦樂作品我想搵啲intense嘅
我只係聽咗古典好短時間 自己淨係搵到mendelssohn string quartet no.6哩首唔錯 想睇吓仲有冇多啲差唔多feel嘅
Rach 2好聽 但我自己覺得只係有種悲傷感 同anguish/agony差好遠
Scriabin哩首無感覺
馬九都聽過幾次 得mvt4有感
唔係太喜歡symphony ,偏好concerto多啲。

又或者用另一種方法問,如果要你搵一首音樂訴說電影the pianist入面嘅哩個scene 你會搵邊首作品做代表(無論係古典定現代作品)?
https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-b43a5b50c0342bff3804a9c63f635473-lq
Lili boulanger哩首d'un soir triste我都好中意 佢死前無耐寫

dark with pain,仲幾似the rite of spring

https://m.youtube.com/watch?v=1OERJAjoHRY
bach bwv 853 應該啱你
Chausson Poeme for violin and orchestra
成粒鐘長,重覆度高,又唔係純器樂,唔係我想搵嗰啲
第一樂章聽落真哀傷,有種冷冷清清空無一物嘅感覺

冇咩特別感覺
本來就唔好小提琴
好鬼憎佢高音拉到好似蚊吱咁,真係煩撚到極點。
中意聽沉實嘅音樂多啲 violin音色真係唔啱我
尤其係佢拉長個音嘅時候 恐怖程度真係同用指甲刮玻璃嘅聲不相伯仲

真係好少聽小提琴作品 有都係啲歡快而短小嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞