邊條公共屋村 配套 最屈機 ?

101 回覆
139 Like 8 Dislike
個邨隔離有棟咩綜合大樓起緊直情連住條邨,一落樓就有,會所咁
啟晴邨
多新移民下一代囡囡
好淫
葵芳幾屈機 交通冇得頂
先唔講鐵路 極多巴士路線 不過冇得直落佐敦 尖吵咀
近呢幾年 新都會又大翻新 無印 一田 壽司郎 進駐
有運動場 沙排場 體育館
唔係話最好 不過生活真係好方便

治安聽講就一般般 好耐以前讀緊書嗰陣被便衣逗過
傾咗陣 佢話葵芳治安麻麻 風化盜竊呢啲唔少
唔記得咗講 連24小時健身室都開咗3 4間 淨係葵芳
俊宏軒
安達邨 九龍半山區地段 新起 坐擁觀塘維港景色
附近市民質素堪稱全球第一 大量新移民家庭
重視兩地文化融合
等十年都未開幕
鯉魚門邨
油塘邨
唔止有屋邨商場
仲有個大商場
又多巴士線同近地鐵站
仲要望到海

不過油塘全部中學都band 2-3
原先係話起公屋
後尾有年施政報告話要增加居屋供應(類似啦)搞綠置居
房委就監生將佢當做居屋出售(其實係綠置居不過一鳩樣啦)

房委會策劃小組委員通過,把黃大仙鑽石山綜合發展區公共租住房屋發展計畫第二期,轉為綠表置居計畫。…諮詢相關政府部門後,已為相關屋苑及樓宇命名,屋苑名為啟鑽苑,「綠置居」樓宇有3座,分別是啟池閣 ( 第3座 )、啟濤閣 (第4座)及啟湖閣 (第5座)。
葵芳必定係第一
睇黎巴打住半山 望落去成個香港都係貧民窟
荔景
我覺得環境幾寫意
油麗 得港鐵喎
最快到醫院
揀牛下不如揀彩盈搭life上去彩福有街市有體育館 地方又靜過牛下
樓下附近有得寶 行過啲到淘大 過對面馬路有德福 仲有狗鐵同一堆巴士站
瀝源邨

天橋直通沙田站+沙田市中心各大商場
對面游泳池+沙田公園
返工可以去石門/火炭
樓下瀝源街市/沙田街市
又有巴士總站 仲有埋政府診所 睇醫生都唔洗搭車
荔枝角有啲遠喎
不過海景+配套真心屈機
如果可以計只有一座係公屋租住既話
荃灣祈德尊新邨(其中一座公屋)
依家都係屈機
天橋連接成個荃灣
五分鐘鐘荃灣西,又可以選擇行去荃灣站
就近又有楊屋道街市,又室內運動場
樂富都係,唔洗濕身,直達港鐵站
啟鑽有公屋又有綠置,居屋係啟翔
朗屏邨
牛下太近大車路,彩盈好啲
舊未最大缺點

不過2條邨都入左十年重建計劃
十年後重建完好過牛下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞