董建華呢個賤人

58 回覆
63 Like 3 Dislike
【智將】為證中共不干預香港 董建華自爆曾邀中央處理金融風暴遭拒 | 立場報道 | 立場新聞

全國政協副主席、前特首董建華今日於一個午餐會致辭,憶述於1998年金融風暴期間,曾致電時任國務院副總理錢其琛,詢問中央是否會派人來港協助,不過當時錢其琛以做法不符「一國兩制」為由拒絕其請求。

董建華今日出席亞洲國際法律研究院午餐會,他在致辭時談及在1998年金融風暴之際,曾告知錢其琛港府將推出多項措施保護香港經濟。他當時向對方說希望確保有關措施不會影響中央政府,詢問「你們(中央)能派一些人來港,共同化解此危機嗎?」

不過董建華指,錢其琛兩天後回覆稱中央對香港認識不深,「若我們派人來給香港各種錯誤的意見,大家都會後悔。」錢其琛又提醒他一國兩制下中央不干預香港事務:「在一國兩制下,我們(中央)不應派人來港,你不記得嗎?」

董建華又在講話中,大讚新任特首林鄭月娥聰明、勤奮、努力工作,而且獲得中央和香港人信任。他相信林鄭月娥被選為行政長官,將能帶領大家向前。他在發表演說之後,又與在場的林鄭月娥擁抱。

他又認為,政改失敗已浪費香港太多時間,未來應專注民生,解決房屋及教育等問題。他指香港亦應把握CEPA、粵港澳大灣區等一國兩制帶來的機遇。
其實點解一首航空母艦就代表到中國十三億人的夢想?個夢想係想有架航空母艦定係要強大的軍力?中國人發夢都想要強大軍力又係唔係代表骨子內成日諗住入侵人地佔領人地?大統一唯我獨尊的思想從來冇變過,講咩野和平掘起?
董建華係度鳩吹呀?
果陣支那得果幾千億
香港仲多錢過支那啦,叫支那幫手 ?
人唔笑狗都吠啦
在一國兩制下,我們不應派人來港,你不記得嗎?
林鄭係公務員出身
佢當年就係唔妥公務員先攪個問責制
點知問責制仲黑過公務員制度
無人知點處分到問責官員
十幾年黎, 從來無問責過
究竟呢個係問責制定係另一種既集權制度
架空行政會議
而家竟然最支持公務員出身既人選
老撚到懵左
佢承認當年數碼港項目係地產項目未
對香港IT 業有冇幫助
究竟係邊個拖累香港資訊科研既發展

仲出黎獻世佢究竟知唔知醜

佢呢d 人到今日仲出黎講三講四
所做既野真係獻世
就當係真先
充分證明香港人會出賣香港
老董鳩up
好撚嘢,究竟董浩雲做左啲乜先生到一個同自已完全相反嘅仔?
智將TAG得好
好撚嘢,究竟董浩雲做左啲乜先生到一個同自已完全相反嘅仔?

蔣震咪一L 樣
香港最撚仆街係佢,所有破壞制度嘅野都係佢做,689都只係學到佢一半
就當係真先
充分證明香港人會出賣香港

[...] my anxiety is not that this community's autonomy would be usurped by Peking, but that it could be given away bit by bit by some people in Hong Kong.

— Chris Patten, Speech of Policy Address, Legislative Council of Hong Kong, 2 October 1996.

https://en.wikiquote.org/wiki/Chris_Patten
真係要記入史冊
建呢條仆街嘅跪像俾香港人吐口水
呢個智將有冇做過d咩係成功?(除左搞臭香港)
呢條冚家產,快撚啲死
呢條垃圾連肥彭一成都無
呢個智將有冇做過d咩係成功?(除左搞臭香港)

8萬5
死二世祖,一有事就即刻搵「阿爺」幫手,從佢自己公司到管治香港都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞