康城FRESH店舖盜竊增7成 佔同區案件21%,被捕人為日出康城居民

87 回覆
55 Like 0 Dislike
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/805769/%E5%BA%B7%E5%9F%8Efresh%E5%BA%97%E8%88%96%E7%9B%9C%E7%AB%8A%E5%A2%9E7%E6%88%90-%E4%BD%94%E5%90%8C%E5%8D%80%E6%A1%88%E4%BB%B621-%E8%A2%AB%E6%8D%95%E4%BA%BA%E5%A4%9A%E4%B8%BB%E5%A9%A6%E9%80%80%E4%BC%91%E4%BA%BA%E5%A3%AB?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=mama

警方提供的資料顯示,將軍澳警區去年共錄得335宗店舖盜竊案。有消息人士向《香港01》透露,與日出康城的「FRESH新鮮生活」有關的案件共有30宗,佔去年將軍澳警區整體店舖盜竊案約8.96%。這30宗案件,消息指9成已被警方偵破,賊人亦被繩之於法

惟踏入2022年,情況開始有所惡化,今年1月至7月將軍澳警區已錄得244宗店舖盜竊案。據知,涉及日出康城FRESH的店舖盜竊案件急速上升,首7個月就發生至少52宗盜竊案,佔整個將軍澳警區同類案件約21.3%。值得注意的是,涉及FRESH的52宗盜竊案,數字已比去年全年總數30宗大增73.3%,如果情況沒有改善,估計今年的數字將遠超上年,甚至以倍數計,情況令人憂慮。

原文網址: 康城FRESH店舖盜竊增7成 佔同區案件21% 被捕人多主婦退休人士 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/805769

============
康城居民搞乜?
偷下野姐
加息,買唔起凍飲,唯有偷
加息啊

匡城偽中產要慳返啲錢供樓
冇得加凍飲 咪轉偷囉
8成被捕人為日出康城居民 多為主婦及退休人士

消息又透露,今年首7個月在日出康城FRESH發生的52宗盜竊案,已被警方全數偵破,一共有52人被捕。9成被捕人為「白手」,即以往從未犯事;8成人是日出康城的居民,大半是主婦及退休人士,他們多數偷取食物及日用品。

原文網址: 康城FRESH店舖盜竊增7成 佔同區案件21% 被捕人多主婦退休人士 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/805769

補返呢一段先
匡城
腥港人
間鋪都預咗多人偷嘢
周圍有自助機
自助偷嘢機?
藍尸偷藍店,內循環
gogogo:康城樓租客嚟
租租:啲錢供晒樓,唯有偷

公屋仔,:置身事外
cheap
諗起之前醫管局高層偷嘢個單
到底偷嘢係幾咁刺激好玩
建華都偷得香港人錢多啦
咁多人偷野佢都無打算請保安或者改setting就知間野幾好搵
呢個月發生咩事 咁多人偷嘢 撞邪?
加息呀
無啦啦每月多左幾千蚊支出
個個諗住偷雞 拎走一兩包唔為意
去過一次買野,果次上個frd屋企開party佢話要買野飲
其實唔夠細心既話好易就捧住D野行左出去出面,完全唔覺佢有電眼之類既物件提你
有心既話更加唔使講,大模斯樣捧住個西瓜走都未必有人察覺到
做得業主 過到壓測 會唔會幾千蚊出唔起呀 供得樓預咗有可能加息㗎啦
過左壓測
心痕拎多左錢玩車、叫雞、埋保險床單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞